Katere pasme psov so bile najbolj priljubljene v letu 2021?

Lansko leto si je v času pandemije marsikdo našel družbo na ta način, da je v svoj dom pripeljal kosmatinca. V ZDA naj bi v tem času kar 67% lastnikov psov v družino pripeljalo še enega psa. Poglejmo si katere pasme psov so bile najbolj priljubljene v preteklem letu.

Raziskava prihaja iz ZDA, naredilo pa jo je podjetje Rover. Rezultati pa kažejo na to, da so bili najbolj priljubljeni mešančki in labradorci.

Rezultati raziskave so pokazali:

  1. Mešanček

2. Labradorec

3. Zlati prinašalec

4. Nemški ovčar

5. “Goldendoodle”

6. Čivava

7. Sibirski haski

8. Yorkshirski terier

9. Ameriški pit bull terier

10. Avstralski ovčar

11. Jazbečar

12. Shih Tzu

13. Francoski buldog

14. Nemški bokser

15. ”Labradoodle”

16. Beagle

17. Maltežan

18. Pudelj

19. Pritlikavi šnavcer

20. Pomeranec

Na svetu je zagotovo največ psov mešančkov zato so najverjetneje na prvem mestu. V to skupino spadajo vsi psi, ki nimajo rodovnika.

Vse bolj pa postajajo popularne ”doodle pasme” psov, ti psi pa so  v bistvu tudi mešančki. Doodle se reče vsem tistim psom, ki so mešani s pudlji. Najbolj znani so goldendoodle in labradoodle. Goledendoodle je mešanica pasme zlati prinašalec in pudeljc, labradoodle pa mešanica labradorca in pudlja. Obstaja pa še veliko drugih doodle različic psov. Le te pa so najbolj ”popularne” zaradi videza teh psov in večinoma družinskega karakterja. Vendar je tukaj treba še enkrat opozorit, da so to mešanice in ne čistokrvni psi! Tako lahko za doodle mešanico psa odštejete tudi več tisoč evrov.

Iz rezultatov raziskave pa je razvidno, da so bile lansko leto popularne res različne pasme psov. Zavedati pa se je potrebno, da vsak pes ne glede na velikost potrebuje vzgojo in primerne življenjske pogoje. Zato pred nakupom psa vedno dobro premislite ali mu lahko nudite vse, kar potrebuje!

Karin Božič Zupančič

Tagi