Katere pasme psov najlažje prenašajo poletno vročino?

Psi se razlikujejo ne le po zunanjosti in značaju, temveč tudi po tem, kako dobro prenašajo vročino. Nekatere pasme v poletnih mesecih raje preživljajo čas v hladnih prostorih in čakajo, da vročina mine. Po drugi strani pa obstajajo pasme, ki visoke temperature prenašajo brez večjih težav. 

Večino psov dlaka ščiti pred soncem in preprečuje morebitne opekline na koži. Kljub temu pa je predolgo izpostavljanje sončnim žarkom lahko škodljivo za psa, saj lahko vodi do dehidracije ali celo smrtno nevarnega toplotnega udara. Na srečo pa so nekatere pasme manj občutljive na vročino kot druge.

Ameriški vodni španjel

Ameriški vodni španjel dobro prenaša vročino in toplo podnebje, saj je prilagojen toplejšim mesecem. Pasma izvira iz Združenih držav Amerike. To je srednje velik pes, ki tehta med 11 in 20 kg, ima kodrasto dlako ter je znan po svoji prijaznosti in energičnosti.

Foto: pixabay.com

Avstralski ovčar

Avstralski ovčar je zelo aktiven in energičen pes, ki je prilagojen toplejšemu vremenu. Čeprav ime namiguje na Avstralijo, pasma izvira iz Združenih držav Amerike. Srednje velik pes tehta med 16 in 32 kg, ima gosto dlako različnih barv, vključno z merle, in je izjemno inteligenten ter zvest.

Image by torstensimon from Pixabay

Nemška doga

Nemška doga uživa v lenarjenju na kavču ali postelji in se rada nastavlja soncu. Pasma izvira iz Nemčije in spada med zelo velike pse, ki tehtajo med 45 in 90 kg. Ima kratko dlako v različnih barvah, vključno z merle, ter je znana po svoji prijaznosti, zvestobi in nežnosti.

Image by Martin Tajmr from Pixabay

Afganistanski hrt

Afganistanski hrt izvira iz Afganistana, kjer so dnevi vroči in noči hladne, zato je dobro prilagojen temperaturnim spremembam. To je velika pasma, ki tehta med 20 in 27 kg, ima dolgo svilnato dlako in elegantno postavo. Afganistanski hrt je neodvisen, dostojanstven in ljubezniv pes.

Image by Peter Kaul from Pixabay

Faraonski pes

Faraonski pes se slabo počuti v mrazu, medtem ko mu toplejše podnebje ustreza. Pasma izvira iz Malte in je srednje velik pes, ki tehta med 20 in 25 kg. Ima kratko gladko dlako rdečkasto-rjave barve ter je inteligenten, igriv in zvest.

Foto: petside.com

Coton de Tulear

Coton de Tulear, znan tudi kot koton, izvira z Madagaskarja. Njegova bela dlaka ga varuje pred soncem, zato ga visoke temperature ne motijo. Majhna pasma tehta med 3,5 in 6 kg, ima dolgo belo bombažno dlako ter je prijazna, igriva in zvesta.

Image by Chica de Tulear from Pixabay

Basenji

Basenji izvira iz Konga, vroče afriške države, kar ga naredi vzdržljivega in odpornega na visoke temperature. Pogosto se sonči na terasi, pozimi pa ga hitro zebe. Je majhen do srednje velik pes, ki tehta med 9 in 12 kg. Ima kratko dlako v različnih barvah in kodrast rep ter je neodvisen, inteligenten in igriv.

Image by Aleksandr Tarlõkov from Pixabay

Beagle

Beagle je zelo odporen in prilagodljiv pes, ki brez težav prenaša toplejše podnebje. Pasma izvira iz Velike Britanije. To je majhen do srednje velik pes, ki tehta med 9 in 14 kg. Ima kratko dlako v različnih barvah, vključno s tricolor, ter je prijazen, družaben in energičen.

Image by José Somovilla from Pixabay

Pasja prehrana med poletjem

Poleti je pomembno, da poskrbimo za ustrezno prehrano in hidracijo psa. Vedno mora imeti na voljo svežo hladno vodo, saj je dehidracija v vročih mesecih pogost pojav. Poleg tega je pomembno, da mu ponudimo obroke, ki so lažje prebavljivi. Lahko se odločimo za doma pripravljene obroke, ki naj vključujejo sveže meso in zelenjavo. Najlažja izbira pa je seveda pripravljena mokra hrana, ki vsebuje več vlage in je zato primernejša za poletne mesece in jo lahko kombiniramo s hladno stiskano hrano, ki je lažje prebavljiva.

Recept za pasji sladoled

Sestavine:

Zmešajte dve zvrhani žlici kozjega mleka v prahu s 100 ml mlačne vode, da dobite gosto zmes. Dodajte 1 žlico Canis Extra BIO kokosovega olja in dobro premešajte s paličnim mešalnikom, da nastane tekoča zmes. Prelijte v modelčke za led ali muffine. Po želji vmešajte še žličko morskih alg v prahu za zeleno-rjavo obarvan sladoled. Osnovo iz kozjega mleka in kokosovega olja lahko uporabite tudi za sladoled z dodatkom sadja.

Foto: kosmatincki.si

Kako poleti ohladiti psa?

Obstaja več načinov, kako lahko poleti ohladimo psa. Prvi korak je, da mu zagotovimo senco in hladen prostor, kamor se lahko umakne pred soncem. Učinkovit način je tudi uporaba hladilnih blazin ali mokrih brisač, na katerih lahko pes leži. Nekateri psi uživajo v kopanju, zato bodo zagotovo veseli majhnega bazenčka ali le škropljenja z vodo. Ne pozabite, da se psa v vročih dneh sprehaja zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature nižje in bolj primerne. Za pasjo zabavo lahko poskrbite tudi z ledenimi kockami ali zmrznjenimi igračami.

Preživite zabavno poletje skupaj z vašim štirinožnim prijateljem!

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi