Katera dejanja psi ne marajo?

Ste se kdaj vprašali, če je katero od dejanj za psa res neprijetno, vi pa ga nevede redno izvajate? Opravljene so bile številne študije o tem, kako vedenje človeka vpliva na psa. Ugotovljeno je bilo, da je veliko stvari in vedenj, ki psa motijo oziroma po domače rečeno, mu gredo na živce.

Na prvem mestu naj bi bilo to, da se človek preveč pogovarja s psom. Psom so všeč kratke in jasne besede, ki jim zlahka sledijo. Dolgo govorjenje jih zmede in dodatno obremenjuje. Psi se orientirajo predvsem po telesni govorici, ki jo ima človek.

Druga stvar, ki pse ”spravi ob živce”, je naša nedoslednost. Psi obožujejo red in pravila. Torej, če danes drži neko povelje, mora biti jasno in enako zahtevano tudi čez nekaj dni. V nasprotnem primeru je pes zelo zmeden in negotov.

Naslednje dejanje pa je objemanje. Psi sovražijo objemanje. Pri ljudeh objem pomeni, da si si z nekom blizu. Psi pa objemanje dojemajo kot nadvladanje nad njimi. Mnogi psi so se z vajo naučili, da objemanje vseeno prenašajo. Pri tem pa je potrebno biti pozoren na njegovo obnašanje – miritvene signale. Če pes med tem, ko ga objemate zeha, se oblizuje ali umika glavo pomeni, da mu to dejanje ni všeč. Več o miritvenih signalih si lahko preberete tukaj.

Zgoraj našteta dejanja se od psa do psa razlikujejo… Nekateri jih zlahka prenesejo, spet druge lahko vse to spravi v stres!

Vir: pesmojprijatelj.si

Karin Božič Zupančič

 

Tagi