Kakšen je pravilen prevoz psa v avtomobilu?

Prevažate svojega psa v avtomobilu? Poskrbite za njegovo varnost? Za vas smo pripravili nekaj pomembnih nasvetov za varen prevoz psa v avtomobilu, ki bodo zagotovili varnost in udobje vašega ljubljenčka ter vseh potnikov.

Ena izmed najbolj učinkovitih metod za varen prevoz psa v avtomobilu je uporaba transportnega boksa, v katerem pes ostane na enem mestu in je zaščiten pred nenadnimi premiki in trki. Pomembno je, da psa postopoma navajamo na boks, da se bo v njem počutil sproščeno in varno. Udobno nameščen pes bo med vožnjo najverjetneje spal, kar bo zmanjšalo stres tako za njega kot za vas.

Druga možnost varnega prevoza pa je privez s primernim pasom in oprsnico. Ta način omogoča več gibanja, zato lahko to vodi v slabost in bruhanje psa. Pri tem načinu je tudi ključna izbira ustrezne oprsnice, saj mora biti le ta dovolj močna, da zadrži psa v primeru nenadnega zaviranja ali trka.

Še ena od možnosti pa je prevoz psa v prtljažniku, ki je zaščiten s pregradno mrežo.

Kazen za nepravilno prevažanje psa

Slovenska zakonodaja pravi, da je višina kazni za nepravilno prevažanje psa v avtomobilu 40€. Letno policisti zaznajo precejšnje število kršitev na tem področju. Vendar to, kako prevažamo psa v avtomobilu, ni pomembno le zato, da se izognemo kazni, vendar je v primeru trka lahko nevarno tudi za vas, sopotnike in osebe, ki vas bodo reševali.

Zavarovanje za prevoz malih živali v avtomobilu

Ob sklepanju avtomobilskega zavarovanja pri Zavarovalnici Triglav razmislite tudi o sklenitvi zavarovanja za prevoz malih živali in tako poskrbite za njihovo varnost tudi med vožnjo.

Zavarovanje je namenjeno:

  • kritju stroškov zdravljenja malih živali, ki so poškodovane zaradi prometne nesreče;
  • finančnemu nadomestilu v primeru pogina ali potrebne usmrtitve malih živali zaradi prometne nesreče.

Še nekaj napotkov o varnem prevozu psa v avtomobilu si lahko preberete tukaj.

Ne pozabite, da se avtomobil lahko zelo hitro segreje, tudi če zunaj ni pretirano vroče. Nikoli ne puščajte psa v avtomobilu brez nadzora, saj lahko to vodi do vročinskega udara in drugih resnih zdravstvenih težav!

Vedno upoštevajte, da je varen prevoz psa ključnega pomena, ne le zaradi zakonodaje, ampak predvsem zaradi varnosti in dobrega počutja vseh v vozilu.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič

 

Tagi