Kako vem, da je pes povezan z mano?

Se kdaj vprašate, kateri znaki kažejo na to, da je vaš pes povezan z vami? Psi namreč zelo uživajo v človeški družbi in in svojo naklonjenost tudi redno kažejo. Poglejmo si kakšni so ti znaki.

Pozdravi vas na vratih

Eden od zelo močnih znakov povezanosti je ta, da je pes vesel vašega prihoda in vas pričaka pri vratih.

Povoha vas

Psi svoje okolje raziskujejo z vonjem. Če vas pes povoha in je ob tem vesel, to pomeni, da je vaš vonj v njegovih možganih sprožil center užitka.

Spi v vaši bližini

Psi, ki spijo v bližini svojega lastnika, so na njega zelo navezani. S tem dejanjem kažejo zelo veliko zaupanje v vas. Lahko bi rekli, da vas takrat vaš pes uvršča v svoj trop.

Podarja vam ”darila”

Ko pes prinese k vam svojo igračo in se hoče igrati z vami, s tem dejanjem kaže, da vas ima zelo rad. Lahko bi rekli, da je igrača, ki vam jo je prinesel, pravzaprav njegovo darilo za vas.

Sledi vam povsod kamor greste

Če vam pes nenehno sledi je to znak, da vam zaupa in se z vami počuti varnega.

Vas občasno ignorira

Nekateri psi svoje zaupanje kažejo na malo nenavaden način. To je lahko celo z ignoriranjem. Torej pes, ki vas ignorira ne čuti potrebe po tem, da je neprestano v vaši bližini ampak želi, da se v miru ukvarjate s svojim delom. S tem dejanjem kaže, da vam zaupa in ve, da ga ne boste zapustili.

Z vami vzpostavlja očesni stik

Pes, ki z vami vzpostavlja neposreden in dolgotrajen očesni stik s tem dejanjem kaže, da se v vaši bližini počuti varno in ima z vami posebno vez.

Poskuša vas preganjati

Predvsem pastirske pasme psov skrbijo za svoje ”otroke” na tak način, da jih preganjajo in s tem dejanjem želijo doseči to, da se nihče ne izgubi. Torej, če je vaš pes pozoren na vsak vaš premik pomeni, da vas želi zaščititi.

Ob omembi vašega imena pokaže veselje

Vaš pes ob omembi vašega imena dvigne ušesa in postane pozoren? To kaže na to, da je povezan z vami in želi biti z vami že samo, če nekdo omeni vaše ime.

Karin Božič Zupančič

Tagi