Kako vem, da je moj pes pretežak?

Verjetno je veliki večini znano, zakaj pride do prekomerne teže psa. No, lahko bi rekli, da iz enakega razloga kot pri človeku. Do prekomerne teže pride, ko pes zaužije več kalorij kot jih porabi. Seveda pa sta pri njegovi teži ključnega pomena gibanje in prehrana.

Če ste ugotovili, da ima vaš pes prekomerno težo se njegovega hujšanja lotite zelo premišljeno. Potrebno je vedeti, da to da mu zmanjšate količino hrane, ni vedno dobra določitev. Sploh takrat, ko je pes pretirano pretežek. Če psu sami ”na pamet” zmanjšate velikost dnevnih obrokov, lahko pride do pomanjkanje hranilih snovi, ki jih dobi pes. Raje upoštevajte velikost porcij, ki so navedene na embalaži oziroma odstranite vse priboljške in ”dodatno” hrano, ki jo pes prejme. Kot nagrado pri psu lahko uporabite, kar del dnevne količine njegove hrane.

Pri uravnavanju teže psa pa je ključnega pomena tudi njegovo gibanje, ki bo prispevalo k izgubljanju telesne teže ter ohranjanju njegove forme.

Pomembo je, da ko ugotovite, da je pes pretežek, hitro ukrepate. Saj veste lažje je shujšati za 1 kg kot 10 kg. Prekomerna teža pa lahko povzroči tudi različne bolezni kot so: sladkorna bolezen, rak, težave s sklepi in druge.

Psa veterinarji opredelijo kot pretežkega, če za 15-20% presega težo, ki bi jo zaradi svoje konstrukcije telesa moral imeti. Kot debel pes pa je opredeljen, ko 30% presega svojo idealno težo.

Na spodnji fotografiji si lahko ogledate, kako naj bi izgledal pes z idealno težo:

Foto: platinum-blog.si

Pretežkemu psu je vedno moč pomagati. Omogočite mu dovolj gibanja in prilagodite njegovo prehrano. Psi, ki imajo zdravo telesno težo dokazno živijo dlje od tistih, ki imajo prekomerno.

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi