Kako ukrepati ob ugrizu strupene kače pri psu?

V Sloveniji domuje, kar 11 različnih vrst kač, od katerih so le tri strupene.

V toplih mesecih se pogosteje srečujemo z ugrizi kač, ki so še posebej tvegani za pse, ki radi raziskujejo v grmovju in travi. Ugrizi strupenih kač so lahko izjemno nevarni, predvsem če so v predelu vratu in glave. Klinični znaki zastrupitve se lahko pojavijo v nekaj minutah ali celo urah po ugrizu. Pomembno je, da jih znamo prepoznati in vemo, kako ukrepati.

Kako prepoznati ugriz strupene kače?

Ugriz strupene kače je pogosto boleč in pusti dve majhni vbodni rani v razmiku 3-5 mm. Vendar rane zaradi goste dlake pri psu težje opazimo. Tipični znaki ugriza kače pri psu so cviljenje med sprehodom po grmovju ali podrasti ter nenavadno obnašanje, kot je zmedenost ali prestrašenost. Običajno se na mestu ugriza hitro razvije tudi oteklina, lahko opazimo tudi iztekanje krvi iz rane. Koža na mestu ugriza postane rdeča in vneta ter spominja na odrgnino.

Kako ukrepati ob ugrizu?

V primeru ugriza strupene kače pri psu je nujno takoj poiskati veterinarsko pomoč. Medtem, ko čakamo na pomoč, moramo živali zagotoviti miren prostor ter preprečiti gibanje in s tem morebitno širjenje strupa po telesu. Če je mogoče okončino, kjer je ugriz, poiskusimo imobilizirati. Avtomobil, ki ga bomo uporabili za prevoz psa do veterinarja, naj bo ohlajen. Nikoli ne poskušajte sesati strupa iz rane!

Čeprav ugrizi kač pri psih v večini primerov niso življenjsko ogrožajoči, je nujno, da hitro ukrepamo in poiščemo veterinarsko pomoč.

Karin Božič Zupančič; Foto: Photo by mark broadhurst (pexels.com)

 

Tagi