Kako se pravilno skopa psa?

Ali ste vedeli, da se koža vašega štirinožca popolnoma obnovi vsakih 30 dni? Posledica čiščenja kože pa je prhljaj, zaradi katerega je kopanje psa res pomembno. V nadaljevanju si lahko preberete, kako se pravilno skopa psa.

Prvo vprašanje, ko govorimo o kopanju psa, je kako pogosto je varno oziroma priporočljivo? Če pes ni umazan ga ni potrebno skopati več kot enkrat mesečno. Vendar se to razlikuje od psa do psa, zato se je o tem dobro posvetovati s pasjim frizerjem ali veterinarjem.

Pri kopanju psa pa je pomembno, da izberete tudi prave izdelke – šampon in balzam. Psa NIKOLI ne kopajte z šamponi, ki so namenjeni ljudem, saj ima pasja koža drugačen pH kot od ljudi. Z uporabo šampona za ljudi, psu lahko naredite več škode kot koristi! Šampon za psa kupite v trgovini z opremo za živali, kjer vam bodo tudi svetovali, kateri je primeren za vašega psa. Balzam potrebujejo predvsem dolgodlaki psi, da boste lažje razčesali njegovo dlako.

Kakšen je postopek kopanja psa?

Ko se pripravite na kopanje psa, prej preverite, če imate ob sebi vso potrebno opremo (šampon, balzam ter brisače). Saj veste, ko je pes enkrat moker, ni več časa za iskanje stvari po stanovanju.

Najprej preverite ali je potrebno šampon razredčiti z vodo in si pripravite mešanico. Nato psa s priboljški zvabite v prostor, kjer ga boste kopali. S toplo vodo ga namočite in za tem dvakrat našamponirajte. Če boste pri kopanju uporabljali tudi balzam, najprej popolnoma izperite šampon in za tem uporabite balzam. Balzam je potrebno na psu pustiti nekaj minut, da začne delovat in ga nato sperite.

Najtežji del pri kopanju psa je zagotovo to, kako umiti njegovo glavo. Pri tem morate paziti, da mu šampon ne pride v oči, ušesa ali nos! Zato si umivanje glave prihranite za konec. Vzemite krpo, ki jo namočite v šampon – zmešan z vodo ter psu previdno umijte glavo. Nato čisto krpo potopite v čisto vodo in jo uporabite za izpiranje.

Po kopanju psa dobro osušite z brisačo. Naslednji korak pa je uporaba sušilca, lahko uporabite, kar tistega za lase. Vendar bodite previdni, da ne sušite psa preveč od blizu in z prevročim zrakom!

Seveda med celotnim kopanjem in sušenjem, psu večkrat ponudite kakšen priboljšek.

Vir: kužek.si

Karin Božič Zupančič

 

 

Tagi