Kako naj zaščitim svojega psa pred krajo?

V zadnjem času se je pojavil pravi ”porast” kaje psov. No, v večini primerov ne katerihkoli psov, ampak tistih, ki so predstavniki dražjih pasem. Med njimi je zagotovo najbolj popularna pasma Pomeranec. V nadaljevanju smo za vas pripravili nekaj nasvetov kako lahko zaščitite svojega psa.

V zadnjem času se je pojavil pravi porast kraje psov. Lokacije kraje pa so večinoma dom oziroma dvorišče, kjer pes živi. Seveda je kraja psa, zadnja stvar na katero bi pomislili, ampak vseeno nikoli ni odveč previdnost.

Osebe, ki izvršijo kaznivo dejanje kraje psa, v njem vidijo hiter in enostaven način zaslužka. S pretvarjanjem, da je pes njegov, ga hitro preproda in z njim zasluži. Tarča kraje pa so večinoma manjši psi dražjih pasem.

Kdaj je vaš pes lahka ”tarča” za krajo?

  • Ko psa pustite samega v odklenjenem ali celo zaklenjenem avtomobilu. Vendar, naj še enkrat poudarimo. Psa poletni NE PUŠČAJTE v avtomobilu!
  • Ko vas pes čaka pred trgovino.
  • Ko se pes nahaja sam, brez nadzora, na domačem dvorišču.
  • Ko se pes sprehaja brez povodca. Samo sekunda vaše nepozornosti je dovolj, da vaš pes ”izgine”.

Kako lahko psa zaščitim pred krajo?

Prva stvar je, da mora biti vaš pes čipiran. Na čipu se namreč nahajajo vsi podatki o psu. Ko nekdo na novo posvoji psa in ga odpelje k veterinarju, ga tam čaka standardni postopek. Veterinar preveri čip in s tem ima vpogled v zgodovino psa. Na tak način se je v zadnjem času veliko psov uspelo vrniti v svoje domove.

Če so vašega psa ukradli, to nemudoma prijavite policiji in pokličite veterinarja! V takem primeru je dobro obvestiti tudi zavetišča v vaši okolici, medije, informacije o ukradenem psu deliti na socialnih omrežjih ter izobesiti letake v vaši okolici.

Tako za vsa kot vašega psa, je njegova odtujitev prava strašna in travmatična izkušnja. Zato pazite na svoje kosmatinčke!

Karin Božič Zupančič; Foto: Сергей Корчанов / Pixabay

 

Tagi