Kako naj psu izmerim telesno temperaturo?

Kadar se ljudje počutimo slabo, si običajno izmerimo telesno temperaturo. Kako pa z našim psom? Bi mu znali izmeriti temperaturo? Ali veste kakšna je njegova normalna telesna temperatura?

Telesna temperatura je ponavadi pokazatelj, kako se počutimo mi ali naš pes. Njegova temperatura je višja od naše in se giblje med 37,5 °C in 39 °C. Odvisna je od pasme, spola, fizioloških značilnosti, starosti ter imunskega sistema.

Majhni psi imajo ponavadi višjo temperaturo kot veliki psi. Lahko pa se zgledujemo po standardih:

Mladiči majhnih in pritlikavih pasem od 38,6 °C do 39,3 °C
Mladiči velikih pasem od 38,2 °C do 39 °C
Odrasli majhni psi od 38,5 °C do 39 °C
Odrasli veliki psi od 37,4 °C do 38,3 °C
Odrasli srednje veliki psi od 37,5 °C do 39,5 °C

Zakaj ima moj pes povišano temperaturo?

Razlogov je seveda lahko veliko najpogostejši pa so: vnetja, okužbe z bakterijami, virusi ali paraziti. Lahko pa se zgodi, da ima pes povišano temperaturo, ker je pod stresom oziroma ima kakšno drugo poškodbo.

Včasih so zdravstveno stanje psa določali preko njegovega smrčka. Torej, če je bil smrček suh, naj bi bil to razlog za skrb in obisk veterinarja. Vendar temu na srečo ni tako. Pes ima smrček lahko suh, ker si ga iz različnih razlogov ne liže.

Kako psu izmerim temperaturo?

Za merjenje temperature lahko uporabite običajen elektronski termometer, ker je pri njem rezultat meritve hitreje na voljo. Psu se telesno temperaturo izvede rektalno, kar mu seveda ni prijetno. Temperaturo se mu meri v stoječem stanju ali tako, da pes leži na boku. Pri merjenju bodite čim bolj sproščeni in ne vznemirjajte še dodatno psa. Ne silite ga, da ga ne boste poškodovali!  Če vam ne uspe ga raje odpeljite k veterinarju, ki bo to opravil zelo hitro.

Vir: Kužek.si

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi