Kako izračunam starost psa?

Najverjetneje vsi poznamo teorijo, da je eno človeško leto enako sedmim pasjim. Ta domneva naj bi se pojavila okoli leta 1960 v učbenikih matematike za otroke, kjer je bila vaja za izračun starosti psa z uporabo razmerja 7:1. Torej obstaja formula s katero bi lahko izračunali, koliko je star pes?

Zagotovo že vsak pozna dejstvo, da pes hitreje odraste kot človek. V prvem letu tako že skoraj popolnoma odraste in je telesno, duševno ter spolno zrel. Večje pasme popolnoma odrastejo nekje do drugega leta starosti.

Ko otrok dopolni 12 let, lahko rečemo, da je polno zrel, telesno in duševno pa zagotovo še ni dovolj razvit. Torej, če bi človeška leta delili z 7, bi na ta način določili, da so vsi psi pri (človeških) 12 letih, stari 84 pasjih, kar pa seveda ni res. Ko človeška leta delimo s 7, hitro ugotovimo, da v zrelejših letih ta izračun ne ustreza primerjavi s pasjimi leti.

Naj vam zaupamo, da splošna formula za izračun pasjih let ne obstaja. Lahko pa si pomagate s s spodnjo tabelo in fotografijo:

Vir: pasji-horizont.net

Karin Božič Zupančič; Foto: Pixabay, pasji-horizont.net

 

Tagi