Kaj potrebujem za prehod meje s hišnim ljubljenčkom?

Veliko pasjih ter tudi mačjih skrbnikov se odloči, da svoje živali vzame s seboj tudi na dopust. Tisti, ki se z njimi odpravljate prvič, pa ste se zagotovo vprašali, kaj potrebujete za prestop meje s hišnim ljubljenčkom?

Z enim lastnikom lahko čez mejo potuje največ pet živali. V času epidemije COVID-19 pa se za živali pogoji za prestop meje med državami EU ni spremenil.

Kaj vse potrebujem, da grem lahko čez mejo s hišnim ljubljenčkom?

Za prestop meje potrebujete za žival potni list v katerem so podatki o (veljavnem) cepljenju proti steklini. Torej, če ima žival potni list je označena tudi z mikročipom, ki je obvezen.

Hrvaška in Avstrija (ter še nekatere druge države v EU) dovolita odstopanje od veljavnega cepljenja za mlade pse iz drugih EU držav. Torej to pomeni, da psi ki so mlajši od 12 tednov in še niso bili cepljeni proti steklini oziroma so stari med 12 in 16 tednov ter nimajo še veljavnega cepljenja. Za take pse morate imeti s strani veterinarja podpisano izjavo, da pes ni bil v stiku z divjimi živalskimi vrstami, ki so dovzetne za steklino.

Lastniki bodite še posebaj pozorni, da veljavnost cepljenja proti steklini ne poteče v tujini. V primeru, da se to zgodi, morate psa cepiti v drugi državi in v najkasneje 30 dneh veterinarski organizaciji v Sloveniji predložiti dokazilo o opravljenem cepljenju.

Več podatkov o potovanju s hišnimi ljubljenčki pa si lahko preberete tukaj.

Karin Božič Zupančič; Foto: EnriqueZavaleta / Pixabay

 

Tagi