Jesenske nevarnosti za psa

Vsi letni časi so čudoviti, vendar za sabo prinesejo tudi kakšno nevarnost. Dobro je vedeti kakšno, saj bomo le tako brezskrbno lahko uživali. Katere so jesenske nevarnosti za psa pa si preberite v nadaljevanju. 

Močerad

Jeseni je po navadi malo več dežja, zato moramo biti takrat še toliko bolj pozorni na močerade. Na nekaterih območjih jih je še toliko več kot drugje. Močeradi so za pse smrtno nevarni. Dovolj je že, da ga pes malo poliže. Takrat se močerad počuti ogroženega in iz žlez spusti živčni strup, ki pri psu skozi sluznico pride v kri. Zastrupitev pa se pri psu pokaže že v par minutah. Potrebna pa je takojšna zdravstvena pomoč, ki pa velikokrat na žalost ni učinkovita.

Jesenski priboljšek

Jeseni pride tudi Martinovo. Praznik, ko imamo po navadi mizo obloženo z dodatnimi dobrotami. Res je, da pes z veseljem poje, kar mu ”pade” iz mize. Vendar v več pogledih to ni dobro. Taka hrana je za njega lahko zelo neprimerna in celo škodljiva. Pri hranjenju iz mize pa je tudi zelo težko nadzirati količino hrane, ki jo pes dobi.

Hrastovo listje in želodi

Ste vedeli, da so tako hrastovi listi kot želodi strupeni za pse? Le ti namreč povzročijo blokade v črevesju. Dovolj je že, da vaš pes pije vodo iz luže v kateri je polno hrastovih listov. V manjših količinah sicer želodi niso nevarni, vendar previdnosti nikoli ni preveč!

No pa, da ne bomo izpostavljali samo nevarnosti. Jesen je polna buč, ki so super hrana za psa. Seveda tiste oranžne iz katerih mi delamo bučne juhe. Buče namreč vsebujejo ogromno hranilnih snovi, vlaknin in imajo malo kalorij. Tako psu lahko postrežemo z nezačinjeno bučno juho ali bučnim pirejem.

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi