Hrana za kosmatince na vrtnih zabavah in piknikih

Ni vse, kar se znajde na krožnikih, primerna hrana za pse

Pred nami so daljši in toplejši dnevi, ki vabijo k številnim sproščenim druženjem na prostem v družbi hišnih ljubljenčkov. Najsibodi v obliki domačih vrtnih zabav ali organiziranih piknikov na zato urejenih prizoriščih, dobre hrane in pijače zagotovo ne bo manjkalo. Hrana, ki bo prijala ne le da samo udeležencem, ampak bo dišala tudi kosmatincem.

Dobrote pripravljene na žaru imajo svojo moč. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da ni vse, kar je bilo pečeno na žaru in se znajde na mizi, primerno tudi za hišne ljubljenčke.

Kosti in ostanki hrane na krožnikih, vsekakor ne sodijo v posode za psa. Ne glede na to, da so kosti lahko tudi koristne, niso idealna hrana za pse, sploh pa ne v prevelikih količinah. Čebula ali česen sta živili, ki psom, v kolikor jih zaužijejo v prevelikih količinah, lahko škodujejo, medtem, ko je čokolada zanje lahko tudi smrtno nevarna.

Na piknikih in druženjih se držite običajne prehrane vašega psa in pri tem bodite vztrajni, ne glede na to, kako mamljiva je lahko razvada. Namreč, noben kuža se ne more upreti “priboljškom” z mize. Razvada pa se lahko zanje kaj hitro konča v obliki številnih neprijetnih prebavnih težav.

Zaradi možnosti zadušitve, jim raje ne ponudite mesa z majhnimi koščicami in pa pečene koruze. Čevapčiči in pleskavice so zanje izjemno mastni, medtem, ko se zaradi morebitne prisotnosti bakterije, surovemu mesu iz žara raje izognite. Pazite tudi na začinjeno hrano, saj so njihovi želodčki izjemno občutljivi, zato se ji raje izognite.

Brez skrbi jim lahko ponudite pečene bučke in sladek krompir, seveda brez preliva in olja. Dobrote, ki so primerne zanje so tudi navadni, kuhani zrezki, rebra in pa kuhan losos.

Na piknikih in druženjih s hrano raje ne eksperimentirajte, saj so posledice za hišnega ljubljenčka lahko tudi usodne.

Vsi udeleženci tudi nimajo hišnih ljubljenčkov, zato naj bo dodatna pozornost in pa spodbuda k pazljivejšemu ravnanju s hrano, predvsem z ostanki, ki se znajdejo na krožnikih, vodilo skupnih druženj. Kakor tudi upoštevanje in spoštovanje pravil, ki jih glede hranjena psov imajo njihovi lastniki. Če se z njimi strinjate ali ne, če so vam všeč ali ne, se pravila, ki jih postavijo lastniki kosmatincev, vedno upoštevajo. Namreč, vsak lastnik svojega psa najbolje pozna.

Petra Petravič

Tagi