Hoopers v Domžalah: Šport za krepitev vezi med psom in vodnikom

Povezava med psom in njegovim lastnikom temelji na spoštovanju, razumevanju in ustrezni komunikaciji. Zelo pomembno vlogo igrata tudi ljubezen in pozornost, ki ju pes potrebuje. Eden od učinkovitih načinov za zaposlitev psa, zadovoljitev njegovih naravnih nagonov, večanje njegove samozavesti in grajenje dobrega odnosa z vodnikom je športna disciplina Hoopers, ki v Kinološkem društvu Domžale postaja vse bolj priljubljena.

Kako nas čutijo naši psi?

Psi nas zaznavajo na edinstven način, saj zbirajo subtilne informacije iz našega vedenja in telesnih signalov, vključno z vonjem, ki ga oddajamo. Feromoni, ki jih sprošča naša koža, predstavljajo kemična sporočila, ki jih psi zaznavajo. Tako prepoznajo, ali se nam je bolje približati ali umakniti, saj te subtilne signale pogosto povezujejo z našim razpoloženjem in čustvenim stanjem.

Ni pomembna samo hrana

Pogosto slišimo, da psi vzpostavijo močnejši odnos z osebo, ki jih hrani, vendar to ni povsem res. Pse privlačijo tudi druge oblike interakcije. Psi obožujejo, ko se z lastnikom igrajo, trenirajo in skupaj preživljajo čas. Zanje je hvaljenje, kot so besede »dobro opravljeno« ali »priden si«, pogosto bolj dragoceno kot katerakoli nagrada v obliki hrane. Njihovo veselje ob skupnih aktivnostih in pohvalah krepi vezi z lastnikom na način, ki presega zgolj fizične potrebe.

Povezava med psom in vodnikom

Vsak odnos med psom in lastnikom temelji na treh ključnih elementih: spoštovanju, razumevanju in želji po komunikaciji. Ko so ti elementi prepleteni z ljubeznijo in pozornostjo, nastane trdna vez, ki zagotavlja, da bo odnos s psom supešen.

Povezanost med psom in njegovim lastnikom je globoka in lahko sega onkraj zgolj vsakodnevne skrbi za potrebe psa. Psi so sposobni čustvene empatije, pogosto prepoznajo čustva svojih lastnikov in se na njih ustrezno odzovejo. Če je lastnik vesel, bo tudi pes verjetno delil to razpoloženje in postal bolj igriv, medtem ko bo v trenutkih žalosti ali stresa bolj umirjen.

Kako lahko vodnik poglobi odnos s svojim psom?

Za poglobitev odnosa s psom je ključnega pomena kakovostno preživljanje skupnega časa. Redne skupne aktivnosti, kot so sprehodi, igranje ali trening, pomagajo krepiti vez. Trening ni le način za učenje poslušnosti, temveč tudi priložnost za ustvarjanje zaupanja in razumevanja. Prav tako je pomembno, da lastnik razume telesne signale svojega psa in jih ustrezno upošteva – tako se bo pes počutil slišanega in varnega.

Svoj odnos s psom pa lahko poglobite tudi s skupnimi aktivnostmi. Ena od teh je tudi tečaj discipline Hoopers, ki poteka v Kinološkem društvu Domžale.

Kaj je Hoopers in kakšne so njegove značilnosti?

Hoopers je šport, ki je primeren za pse vseh velikosti in starosti, vključno s starejšimi psi, ki so se že upokojili iz drugih športov. Razvit je bil v Severni Ameriki in je sprva služil kot ogrevanje pred agility tekmovanji. Jeseni leta 2018 je bil prvi tečaj Hoopersa izveden tudi v Sloveniji.

Proga pri Hoopersu je sestavljena iz ovir, kot so polkrožni obroči, sodi, ograjice in kratki tuneli. ”Prednost tega športa je, da pes teče po ravnem terenu, brez skokov ali hitrih sprememb smeri, kar zmanjšuje tveganje za poškodbe sklepov in hrbtenice,” pojasnjuje inštruktorica Petra Pacek.

Vodnik psa usmerja na daljavo z glasovnimi ukazi in kretnjami, sam pa ostaja na omejenem območju. Tak način vodenja zahteva veliko zaupanja in sodelovanja med vodnikom in psom. Med aktivnostjo pes krepi tudi samozavest med tem, ko išče naslednjo oviro na progi. Ker Hoopers ne vključuje intenzivnih fizičnih naporov za vodnika, je primeren tudi za osebe z omejeno mobilnostjo.

Kako potekajo tekmovanja v Hoopersu?

Tekmovanja v Hoopersu so osredotočena na pravilno izvedbo proge, ki vključuje 10 do 25 ovir, odvisno od zahtevnosti tekmovanja. Ovire so postavljene v določenem zaporedju, pri čemer sta prva in zadnja ovira vedno obroča. Poudarek je na pravilni izvedbi proge, medtem ko čas ni vedno ključen dejavnik. Tekmovanja potekajo v različnih kategorijah, pri čemer trenutno ni enotnih pravil v Evropi, vendar je mogoče tekmovati tudi v kategorijah brez merjenja časa.

Hoopers v Kinološkem društvu Domžale

”Pri nas organiziramo tečaje Hoopersa, ki so odprti za vse zainteresirane. Da se lahko udeležite tečaja, morate imeti dober odnos s svojim psom, ki se med tečajem še poglobi. Pes mora poznati osnovne ukaze, kot so sedi, čakaj in odpoklic, mladi psi pa morajo imeti opravljen tečaj male šole,” pojasnjujejo iz Kinološkega društva Domžale.

Treningi v Kinološkem društvu Domžale temeljijo na pozitivni motivaciji, uporaba fizične sile je strogo prepovedana, kar zagotavlja varno in prijetno okolje za vse udeležence. Hoopers je zabaven šport, ki krepi vezi med psom in vodnikom ter omogoča telesno in mentalno stimulacijo brez nepotrebnega stresa.

Predavanje in delavnica: Pes kot družinski član – pozitivni vplivi psa na vzgojo in razvoj otrok

V sredo, 25. septembra 2024, vabljeni na brezplačno predavanje in delavnico z naslovom Pes kot družinski član – pozitivni vplivi psa na vzgojo in razvoj otrok. Število mest je omejeno, zato so obvezne prijave na mail kd.domzale@gmail.com.

Cilj srečanja je ozavestiti vodnika družinskega psa in odrasle (tudi najstniške) člane družine, kako bodo skupaj čim bolj načrtno in učinkovito vključevali dejavnosti s psom pri razvoju malčkov in mlajših otrok. Vabljeni in dobrodošli vsi člani društva, ki vas to področje zanima.

Naj bo čas z vašim kosmatincem kvalitetno preživet!

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Alenka Mozer, Kinološko društvo Domžale

Sorodni prispevek:

Zakaj je pasji nos tako poseben?

Tagi