Do kdaj je pes mladič?

Z odraščanjem psa se spreminja tudi njegov karakter in obnašanje. Pasji mladič nas postavi pred najrazličnejše izzive, zato je dobro vedeti kakšne značilnosti ima določeno starostno obdobje. 

Da pes ni mladič vidimo že po njegovih fizičnih spremembah. Okoli njegovega šestega meseca mu izpadejo mlečni zobje, ki jih nadomestijo stalni. Nauči se potrebo opravljati zunaj in ne hlasta več po hrani ampak jo umirjeno poje. Zamenja tudi dlako, ki ni več puhasta.

Seveda pa se razvitost psa spreminja tudi glede na pasme. Manjši pasme hitreje dosežejo stopnjo odraslosti. Čustveno in osebnostno zrelost pa naj bi dosegli nekje med dvanajstim in osemnajstim mesecem starosti.

Foto: petplace.com

Rojstvo do štiri tedne

Pes se skoti z čuti za dotik in okus. Tako na njega največ vpliva njegova mama. Do približno drugega tedna starosti so mladički zelo občutljivi in popolnoma nesamostojni.

Po drugem tednu pa počasi začnejo razvijat voh, sluh in postopoma odpirat oči ter jim začnejo rasti zobje. Tako se do nekje četrtega tedna začnejo počasi postavljati na noge in začnejo preizkušat svoj lajež.

Štiri do dvanajst tednov

Najbolj pomemben čas za pasjo socializacijo. V tem obdobju je zelo pomembno, da mladiček spozna druge ljudi in pse. V tem času je zelo pomembna tudi igra, saj se mladič začne zavedati svoje okolice in teka kdo mu je všeč in kdo ne.

V obdobju od štirih do šestih tednov so na mladiča največji vpliv njegovi bratje in sestre iz istega legla. Z njimi se nauči kako biti pes.

Od štirih do dvanajstih tednov pa se uči odnosa z ljudmi. Tako je v tem obdobju pomembno, da mladič dobi same pozitivne izkušnje z njimi.

Foto: themanual.com

V času od sedem do devet tednov se mladiču dokončno razvijejo vsa čutila. Do nekje desetega tedna lahko tudi prvič izkusi strah. Če ga slučajno doživi, obvezno potrebuje podporo in pozitivno nadomestilo.

Med devetim in dvanajstim tednom se lahko začne z učenjem osnovne vzgoje mladiča, saj bo takrat najbolj osredotočen na svojega lastnika.

Tri do šest mesecev

Obdobje v katerem se mladič poskuša uveljaviti v svojem ”tropu”, torej v svoji družini. Tako poskuša postaviti dominanco tako pri lastnikih kot drugih psih. V tem obdobju se začne tudi grizenje vseh stvari. Hkrati pa je to tudi čas v katerem lahko pride do drugega vala strahu pri mladiču.

Foto: petcurean.com

Šest do osemnajst mesecev 

Obdobje, ki ga lahko poimenujemo, kar pasja puberteta. Pes preizkuša meje in izziva svoje lastnike. Osnovne ukaze, ki jih je že prej znal narediti, v tem obdobju velikokrat ”pozabi”. Od sedmega meseca najprej začne tudi raziskovati širši teritorij ter se pokažejo prvi nagoni po spolnosti.

Vir: Kuzek.si

Karin Božič Zupančič

Tagi