Ali naj posvojim odraslega psa ali mladička?

Naj takoj na začetku povemo, da je odločitev seveda na vas. V tem prispevku vam bomo le predstavili obe možnosti. Veliko ljudi ima ”predsodke”, da je odrasle pse težje naučiti stvari. No, to bi lahko bilo delno res, vendar moramo vedeti, da imajo tudi mladički faze, ki so res težke in naporne.

Posvojitev odraslega psa lahko s seboj prinese veliko prednosti in seveda tudi slabosti. Že takoj pa razbijmo ”mit”, da imajo odrasli psi iz zavetišča vedenjske težave. Temu seveda ni tako. Nekateri jih imajo, drugi ne.

Prednost posvojitve odraslega psa so, da se izognemo učenju sobne čistoče ter vedenjskim težavam, ki jih velikokrat pri mladičkih povzročimo sami. Pri posvojitvi odraslega psa vas bodo v zavetišču v naprej seznanili z njegovimi vedenjskimi težavami, ki jih boste tako lahko odpravili ali pa so jih vsaj deloma že odpravili v zavetišču.

Posvojitev starejšega oziroma odraslega psa iz zavetišča vam lahko prihrani, kar nekaj stresa.

Na drugi strani pa imamo mladičke, ki so marsikomu najbolj prisrčni in jih tudi zato posvojijo. Mladički na začetku potrebujejo res ogromno naše pozornosti. Naučiti ga moramo sobne čistoče, lepega obnašanja v različnih situacijah, naučiti ga moramo, da nas mirno počaka, ko smo v službi in še bi lahko naštevali. Mladički iz zavetišča so mešančki, kar lahko pomeni tudi to, da je njihova odrasla velikost in teža samo ocenjena.

Če niste prepričani ali bi raje posvojili odraslega psa ali mladička vam priporočamo, da obiščete zavetišče in se z osebjem pogovorite o obeh možnostih.

Karin Božič Zupančič; Foto: hillspet.com

 

Tagi