Ali klorirana voda škodi psu?

Iz dneva v dan se zvišujejo temperature zato ste se odločili, da na vrtu postavite večji bazen v katerega boste seveda dodali tudi klor. Sedaj pa ne veste ali se lahko v bazenu z vami kopa tudi vaš pes. 

Ste kdaj pomislili, da klor v vašem bazenu lahko škoduje psu, ki se kopa v njem? Če pravilno vzdržujete vaš bazen so ravni klora v njem relativno nizke. Vsebnost klora lahko vpliva na psa, predvsem takrat, ko mu je nenehno izpostavljen. Če pes popije preveč klorirane vode iz bazena lahko to povzroči draženje prebavil. To lahko opazimo kot slabost, bruhanje, prebavne motnje ali tako, da ima pes povišan nivo kisline v želodcu.

V domač bazen torej vedno dodajte pravilno vrednost klora. Problem nastane, če ga je preveč ali premalo. Posledice pa so, da voda vsebuje različne mikroorganizme kot so alge, glive, paraziti ali bakterije. Če je pes v stiku z neprimerno obdelano vodo to lahko vodi do raznih zdravstvenih zapletov.

Torej vaš pes se lahko kopa v vašem bazenu, če ima le ta primerno obdelano vodo. Pri kopanju pa mu odmerjajte čas in ga ne pustite v vodi brez nadzora. Če opazite, da ima kakšen zdravstven problem pa čim hitreje obiščite veterinarja.

Vir: kuzek.si

Avtor: Karin Božič Zupančič

Tagi