Ali ima moj pes sindrom zlomljenega repa?

Najprej si poglejmo, kaj pomeni sindrom zlomljenega repa. Gre namreč za značilen nenaden pojav bolečine in šibkosti v pasjem repu. Najpogosteje se zgodi pri delovnih oziroma športnih pasmah kot so zlati prinašalec, labradorec, seter in druge. Vendar je potrebno vedeti, da se vseeno lahko pojavi pri katerem koli psu.

Strokovnjaki še do danes niso ugotovili, kaj je vzrok sindroma zlomljenega repa. Domnevajo, da je lahko težava povezana s prekomerno obremenitvijo, poškodbo repnih mišic ali plavanjem v mrzli vodi.

Kakšni so simptomi sindroma zlomljenega repa?

Glavni simptom je povešen in ohlapen rep. Rep lahko tudi vidi naravnost navzdol kot, da bi bil paraliziran. Ko se dotaknemo repa, pes pokaže znake nelagodja in bolečine. Drugi simptomi so: nenaklonjenost ležanja oziroma sedenja, nemirnost ter ostali znaki nelagodja.

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje sindroma zlomljenega repa poteka tako, da se psu zagotovi udobje in lajša bolečine. Poskrbeti je potrebno, da pes dovolj počiva in omejiti njegove telesne aktivnosti. Bolečino lahko ublaži tudi uporaba toplih obkladkov, ki pospešijo prekrvavitev. Za zmanjšanje vnetja in bolečine, nam bo veterinar predpisal primerna zdravila za psa. Poskrbeti je potrebno tudi to, da bo psu udobno in da bo v mirnem okolju, ki je primeren za počitek.

Sindrom zlomljenega repa z zgoraj opisano nego običajno izgine v nekaj dneh. Če bolečina in nelagodje ne mine v nekaj dneh, potem se nemudoma posvetujte z veterinarjem in izključite druge možne vzroke.

Karin Božič Zupančič

 

Tagi