5 največjih pasem psov na svetu

Veliki psi včasih delujejo prav zastrašujoče, vendar je velika večina teh psov zelo nežnih, prijaznih in mirnega značaja. Taki psi zelo radi poležavajo na kavču in dremajo. Seveda, če se pred tem dovolj aktivno ukvarjamo z njimi. V nadaljevanju vam bomo predstavili pet največjih pasem psov.

Nemška doga

Pasma psa, ki je znana po svoji velikosti. V zgodovini so bili vzrejeni za lov. Samec naj bi bil visok vsaj 76 cm in tehtal med 50 in 82 kg. V Guinnessovi knjigi rekordov najdemo predstavnika nemške doge, ki kot najvišji pes na svetu meri, kar 111 cm. Nekateri predstavnikom te pasme pravijo, kar ”nežni velikani”.

Foto: jpost.com

Angleški mastif

Pasma izhaja iz Velike Britanije. Angleški mastif je kratkodlaka pasma rumenorjave barve z črnim gobcem. Nemške doge veljajo za najvišje, angleški mastifi pa za najtežje pse. Odrasel samec tehta med 70 in 115 kg. Največja zabeležena teža te pasme pa naj bi bila, kar 155 kg. So zelo velikodušni, dostojanstveni in hrabri psi.

Foto: purina.co.uk

Bernardinec 

Delovna pasma, ki prihaja iz alpskega področja Švice in Italije. V zgodovini so bili vzgojeni za reševanje. Odrasel predstavnik te pasme doseže višino med 70 in 90 cm, ter težo od 65 do 120 kg. Ta pasma pa je zagotovo najbolj znana po filmu Beethoven.

mydogsname.com

Irski volčji hrt

Pasma irski volčji pes je bila vzrejena za lov na volkove. Velikost samcev je preko 80 cm. Po značaju so zelo mirni in predani psi.

Foto: akc.org

Novofundlandec

Novofundlandci izhajajo iz istoimenskega kanadskega otoka. Vzrejeni so bili za pomoč ribičem. So odlični plavalci zaradi svojega krepkega telesa in plavalne kožice na tacah. Imajo močen nagon za reševanje ljudi iz vode. Te psi lahko dosežejo težo več kot 100 kg. V Sloveniji je ta pasma najbolj znana zaradi filma Sreča na vrvici, kjer je bil glavni junak pes pasme novofundlandec z imenom Jakob.

Foto: kuzek.si

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi