Glasbena šola Domžale med najboljšimi v Sloveniji

Da ima Glasbena šola Domžale izredno talentirane mlade glasbenike, se je vedelo že dolgo. Letošnji TEMSIG, ki je za pihalce potekal v glasbenih šolah na Gorenjskem v drugi polovici marca,  je to le potrdil, saj so na njem blesteli vsi »naši«.

Na oboi (kategorija I. b) je 4. mesto in zlato priznanje dosegla Neža Potočnik, na flavti je 10. mesto in srebrno priznanje dosegla Ajda Kričaj (I. c), rezultati klarinetistov, ki so med njimi tekmovali zadnji, pa so GŠ Domžale povzdignili na piedestal med šolami, kajti Gregor Banko je dosegel 2. mesto (I. b) in zlato priznanje, Klemen Mavčič je v isti kategoriji dosegel 10. mesto in srebrno priznanje, med najmlajšimi (I. a) je 2. mesto in zlato priznanje osvojila Ula Pečnik, da ne bo manjkala češnja na torti, pa je 13 letna Kika Szomi Kralj ponovila uspeh izpred treh let in spet postala državna prvakinja (I. c), seveda z zlatim priznanjem. Kako izredno interpretacijo ima to dekle, zgovorno priča tudi to, da je med vsemi klarinetisti od 10. do 22. leta bila prav ona tudi izbrana za zaključni koncert. Nekateri ste jo slišali pred kratkim, ko je gostovala na dveh koncertih v Bernikovem domu, tisti, ki pa ste njeno igranje zamudili pa jo lahko poslušate 26. in 27. aprila, ko bo kot solistka nastopila s Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik v kulturnih domovih obeh mest.

Seveda za izrednimi glasbeniki stojijo tudi vrhunski mentorji ti pa so: Jana Pavli Per (oboa), Andreja Marčun Kompan (flavta), Dimitrij Lederer (klarinet), ter korepetitor vseh petih, Miha Nagode, ki je na TEMSIG-u prejel posebno priznanje za zgledno sodelovanje in umetniško podporo Kike, ki pa je vzporedno prejela priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.

Ajda Kričaj, Andreja Marčun Kompan.

Seveda se mladi domžalski glasbeniki niso ustavili na lovorikah, saj so takoj odvihrali v Bosno, kjer so nastopili na Festivalu Primavera v Bijelini. Če je Ajda imela povprečen dan na TEMSIG-u je tokrat zablestela v vsem sijaju, s 100 točkami je v svoji kategoriji dokazala, da je ena najbolj talentiranih glasbenic v Sloveniji. Svoj pisker so dodale tudi izvrstne solopevke pod mentorstvom Urške Urbanija Žun, saj sta na taistem festivalu Klara Oražem in Lucija Štih prav tako dosegli prvi mesti v svojih kategorijah. No uspehi se bodo še nizali, saj mlade čaka še kar nekaj mednarodnih tekmovanj, zadnja novica je drugo mesto dveh učenk na International Music Competition Belgrade 2019, kjer sta 2. nagrado v svojih kategorijah prejeli tolkalistki Neli Per in Tanea Lipovšek. Njuna mentorica je Katarina Kukovič, korepetitor pa Miran Juvan.

Neža Potočnik, Jana Pavli Per.

Izpustil sem nekaj novic, a tile uspehi so neverjeten presežek, še posebej sem vesel za izrednega mentorja Dimitrija Ledererja in vrhunskega korepetitorja Miha Nagodeta, ki sta ustvarila neverjeten tim klarinetistov.

V pričakovanju novih dobrih novic, vsem mentorjem in tekmovalcem čestitamo da so slavo GŠ Domžale ponesli po Sloveniji in onkraj meja.

Za vas se oglašam najcenejši reporter in ponosni oče

Béla Somi Kralj

Foto: Arven Šakti Kralj Szomi

 

Tagi