Gasilci PGD Krašce v službi ljudstva že 80 let

Gasilci PGD Krašce v letošnjem letu obeležujejo 80-letnico delovanja njihovega društva. Praznovanje častitljive okrogle obletnice so nedavno oznanili z vodno fontano, ki jo je na Gradiškem jezeru naredilo osemdeset gasilcev z osemdesetimi gasilskimi ročniki, vrhunec praznovanja pa je potekalo v soboto, 23. junija 2018, najprej z gasilsko parado in slovesnostjo ter nato še z veliko vrtno veselico.

»Leta 1938 se je v Krašcah formiral sestav prostovoljcev, imenovan četa svetega Andreja, da bi se izurila in po najboljših močeh priskočila na pomoč ob požarih in drugih nesrečah. Prostovoljno gasilsko društvo je vsa leta pomenilo tudi neko gibalo vaškega življenja v okoliških krajih. V osemdesetih letih delovanja najdemo pravo poplavo zanimivih dogodkov, ki pričajo o tvornosti in uspešnosti, pa tudi občasnih zastojev v sicer skokovitem napredovanju društva v številu članov, opremi, izobraževanju, prireditvah, vajah in nenazadnje intervencijah. Prostovoljno gasilsko društvo Krašce ima v svojem okolju poseben pomen, saj je sprejeto med prebivalci tudi takrat, ko potrkajo na vrata s prošnjo po finančnih sredstvih. Naj jim ob jubileju, 80 letnici, zaželimo še mnogo uspešnih let,« je moderatorka Karmen Arnuš dejala obiskovalcem, ko se je v soboto, 23. junija 2018, pričela  slovesnost  z gasilsko parado, ki jo je z dvema spremljevalcema vodil Igor Birk, poveljnik PGD Krašce.

V paradi so se razvrstili nosilec državne zastave, nosilec občinske zastave, Moravške mažoretke, Pihalna godba Moravče, vodja parade s spremljevalcema, za njimi je bilo razvrščenih devetnajst praporščakov s prapori, začenši s praporom domačega društva ter prapori sodelujočih sosednjih gasilskih društev, ešalon mladine in ešalon devetdesetih gasilk in gasilcev iz domačega in okoliških društev.

Gasilska parada ob 80-letnici PGD Krašce.

Parada je ob zvokih Moravške godbe korakala mimo častnih gostov na tribuni, predstavnika Gasilske zveze Slovenije in predsednika regije Ljubljana III  Slavka Jalovca, predsednika Gasilske zveze Moravče Ivana Lebarja, poveljnika Gasilske zveze Moravče Janeza Povirka, častnega predsednika Gasilske zveze Moravče Ivana Vidica, župana Občine Moravče Martina Rebolja ter podžupana Občine Moravče Stanislava Ravnikarja. Svečanost je bila namenjena osemdeseti obletnici Prostovoljnega gasilskega društva Krašce, zato je v pozdravnem in slavnostnem govoru  nekaj besed spregovoril predsednik društva Jure Božjak. Pri pozdravnih govorih sta nekaj besed spregovorila tudi predsednik Gasilske zveze Moravče Ivan Lebar ter župan Občine Moravče Martin Rebolj, ki so dobro predstavila kraj, društvo in njegovo delovanje. Za mikrofon so  z veseljem povabili še predstavnika Gasilske zveze Slovenije ter predsednika regije Ljubljana III  Slavka Jalovca, ki je najprej čestital domačemu  društvu za izredno odlično izvedeno parado, ki bi jo morali zapisati v učbenike, zatem pa je orisal pot vseh slovenskih gasilcev, njihovo poslanstvo in požrtvovalnost.

Jure Božjak, predsednik PGD Krašce.

Za kulturni vložek je poskrbela Pihalna godba Moravče z Moravškimi mažoretkami ter gasilska pionirja domačega društva, ki sta zaigrala na harmoniki. Najprej je na harmoniko zaigrala pionirka Lana Vidic, nato pa pionir Jaka Grilj.

Zgodovino PGD Krašce je predstavila moderatorka Karmen Arnuš, ki je dejala, da je PGD Krašce po kategorizaciji gasilska enota I. kategorije in šteje preko 150 članov. PGD Krašce pokriva naslednje požarno območje: Krašce, Dole pri Krašcah, Dvorje, Sv. Andrej, Podstran, Gorica, Selo, Imenje, Vrhe ter Prikrnico.

Ustanovni občni zbor so imeli 28. avgusta 1938 Pri Frfravu v Krašcah. Predsednik pripravljalnega odbora Pavle Kveder z Gorice je ob 8. uri pozdravil 52 udeležencev in tako začel zbor. Pristopil je tudi Anton Bizilj-Štefan iz Krašc, ki je bil že od leta 1915 gasilec v Moravčah. Za overovatelja zapisnika so izvolili Jožeta Novaka – Dacarja z Vrhov in Franca Grilja – Mohorja iz Krašc. Ker je novi gasilski zakon odpravil društva in je dovoljeval le gasilske čete, so se gasilci na tem občnem zboru odločili ustanoviti Prostovoljno gasilsko četo Sv. Andrej, imenovali so jo namreč po stari franciscejski občini in soseskinem patronu. Za predsednika so izvolili Franca Pergarja z Dol, za poveljnika Pavla Kvedra z Gorice, za tajnika Franca Urbanija z Gorice, za blagajnika pa Martina Štefana iz Krašc …

Zgodovino društva je opisala Karmen Arnuš.

Po predstavitvi zgodovine društva je sledila podelitev odlikovanj Gasilske zveze Slovenije, ki jih je podelil predstavnik Gasilske zveze Slovenije, tovariš Slavko Jalovec. Plamenico druge stopnje so prejeli Stanislav Brodar, Anton Lukan ter Boštjan Stražar. Plamenico prve stopnje sta prejela  Tomaž Cerar in Ivo Kofol. Gasilsko odlikovanje prve stopnje je prejelo PGD Krašce. Odlikovanje za posebne zasluge pa je prejel Jože Kudeljnjak. Po podelitvi vseh priznanj in odlikovanj se je v imenu vseh odlikovancev zahvalil gasilski častnik Jože Kudeljnjak.

S tem se je slovesnost zaključila. Ob koncu so se zahvalili vsem povabljenim gostom, gasilcem in obiskovalcem, da so se množično odzvali povabilu in delili veselje z domačimi gasilci ob 80-letnici delovanja. Vse prisotne pa so povabili na veselični prostor, da se pozabavajo na čisto pravi gasilski veselici. Otroci so adrenalin sproščali ob srečelovu in na gasilskem poligonu, odrasli pa na plesu ob glasbi ansambla Franca Miheliča. Poskusili so tudi kulinarične dobrote s kruhom iz krušne peči, ki so ga spekle kmečke žene po preizkušenem receptu. Razlogov, da se ostane na veselici, je bilo tako veliko.

Prapor PGD Krašce.

Tudi z naše strani čestitke PGD Krašce ob njihovem visokem jubileju!

Več fotoutrinkov s slovesnosti si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi