Frizerji, kozmetiki in fotografi za odpravo omejitve ena stranka na 30 kvadratnih metrih

Sekcije frizerjev, kozmetikov in fotografov pri OZS pozivajo k odpravi pogoja, ki določa, da je na 30 kvadratnih mestih lahko le ena stranka. Zaradi prostorskih omejitev je namreč veliko zaposlenih na čakanju na delo doma, poleg tega pa se zaradi omejitev dodatno povečuje delo na črno. Ob tem si v sekcijah želijo, da bi se pri omejitvah zgledovali po drugih evropskih državah. 

Frizerji in kozmetiki predlagajo, da bi veljala omejitev deset kvadratnih metrov na eno stranko ali dva metra razdalje med strankami. Na ta način bi se lahko na delovna mesta vrnili številni zaposleni, ki so trenutno na čakanju na delo doma. Pozitiven vidik odprave prostorskih omejitev bi bil tudi zmanjšanje sive ekonomije in dela na črno, saj zaradi strogih omejitev številni opravljajo frizerske in kozmetične storitve v zasebnih domovih, kjer pa ustrezne zaščite ni.  Frizerji in kozmetiki imajo zaradi prostorskih omejitev tudi velik upad prometa.

Omejitve naj bodo takšne kot v cerkvi

Sekcija frizerjev in sekcija kozmetikov pri OZS si obenem želita, da se pri izvajanju frizerskih in kozmetičnih storitev v Odlok doda izjema, da omejitev 30 kvadratnih metrov na stranko ne velja za člane istega gospodinjstva, podobno kot to velja pri verskih obredih.

“Frizerska dejavnost je specifična, saj ima stranka lahko na laseh barvo tudi do 40 minut. V tem času po veljavnem odloku frizer ne more postriči niti člana istega gospodinjstva, ker je lahko v prostoru samo ena stranka na 30 m2. Po pojasnilu MGRT je izjema lahko le starš ali skrbnik, ki spremlja otroka. Podobno se pri opravljanju fotografskih storitev izvaja tudi fotografiranje moža in žene, brata in sestre in družinskih portretov. Zato predlagamo, da se odpravi omejitev za člane istega gospodinjstva tudi pri fotografskih storitvah,” so poudarili v sekcijah in kozmetikov.

Sosednje države z milejšimi pogoji

Frizerji in kozmetiki si želijo, da bi se pri omejitvah zgledovali po drugih evropskih državah. V Avstriji velja omejitev 10 m2 na stranko, na Češkem 15 m2, v Franciji 8 m2, v Srbiji pa le 4 m2. Na Hrvaškem in v Italiji frizerske dejavnosti ves čas potekajo nemoteno z ustrezno razdaljo.

Miha Ulčar; Foto: pixabay.com

 

Tagi