Fotoreportaža: Nostalgija na Vranskem in Guinnessov rekord s fički

Številni lastniki starodobnih vozil so imeli v soboto, 21. septembra, skupni cilj, in sicer varno ter brez težav na cesti prispeti do AMZS Centra varne vožnje na Vranskem. Tam je namreč potekala jubilejna 20. obletnica Slovenske veteranske avto-moto zveze (SVAMZ). Regionalne ceste so bile polne zanimivih vozil, za nekatere so bila to vozila njihove mladosti, predstavniki mlajših generacij pa so jih videli prvič. Dogodka se je udeležilo tudi kar nekaj fičkov in ostalih znamk starodobnikov ter klasičnih motociklov iz sosednjih držav, saj je obenem potekalo postavljanje Guinnessovega rekorda s fički.

Sončna sobota je na Vransko od osme ure zjutraj dalje privabila ogromno obiskovalcev in lastnikov starodobnih vozil, ki so dodobra napolnili poligon varne vožnje. Poleg fičkov, renaultov 4 oziroma katrc, yugov, spačkov, manjkale niso niti dyane, hrošči, golfi, kadettov ali ameriške znamke, ki so se poredko vozile na naših cestah. Na poligonu je bilo možno videti tudi milico s svojimi fički, vozila, ki so jih imeli vojaki in celo gasilski avto iz Magirusove tovarne letnik 1930.

Poglede obiskovalcev so ujele tudi zanimivo opremljene notranjosti vozil, drugi pa so si poleg avtomobilov in kombijev postavili še retro ležalnike.

Ves dan je potekal zanimiv program, ki je vseboval izobraževalno tematiko o zgodovini ZASTAVE, vožnjo s fički po navodilih rediteljev za potrebe Guinnessovega rekorda, tekmovanje »dva na dva«, kjer so se v dirki v pospeševanju pokazala atraktivna in drugačna vozila na zgornjem delu steze centra. Med udeleženci je vladalo resnično prijetno vzdušje obarvano z nostalgijo in odlično glasbo v živo oziroma iz notranjosti vozil.

Namesto driftanja prava paša za oči

Imetniki starodobnih vozil v Sloveniji so bili vabljeni na skupno praznovanje, ki je bilo tradicionalno organizirano na Vranskem. Ob prvem večjem jubileju pred desetimi leti so jih našteli 1.072, pred petimi leti pa se jih je zbralo več kot osemsto. Letošnji jubilej je privabil več kot tisoč vozil, med njimi 291 fičkov, vendar se jih je v neprekinjeni koloni s fički v dolžini 3.200 metrov zapeljalo 207. Po besedah Renata Kumarja, odgovornega za organizacijo in postavljanje Guinnessovega rekorda ter člana upravnega odbora SVAMZ je bila velik dosežek že sama vožnja, saj gre za prvi rekord vožnje s fički.

Sončna sobota je na Vransko od osme ure zjutraj dalje privabila ogromno obiskovalcev in lastnikov starodobnih vozil.

Možno je bilo najti in kupiti veliko različnih vrst rezervnih delov. Istočasno je potekal največji bolšji sejem v Sloveniji. Na njem se je našlo marsikaj zanimivega. Od knjig, slik, kravjih zvoncev, pomanjšanih spominskih različic vozil, oblačil, spominkov, harmonik, do porcelanastih izdelkov, kipcev, stenskih ur, koles, igrač, čelad, … Poglede obiskovalcev so ujele tudi zanimivo opremljene notranjosti vozil, drugi pa so si poleg avtomobilov in kombijev postavili še retro ležalnike in celotni videz še nadgradili.

Vtise z dogodka si oglejte v spodnji fotogaleriji.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

Tagi