Estonska delegacija na delovnem obisku v CČN Domžale – Kamnik

Zadnji teden v septembru je Slovenijo obiskala 40-članska gospodarska delegacija iz Estonije, ki si je na lokaciji v Študi podrobno ogledala kapacitete Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik.

Goste iz Estonian Waterworks Association (EVEL), Estonskega združenja podjetij za vodo ter kanalizacijo, v katerega je vključenih 96 podjetij, od tega kar 41 čistilnih naprav, sta v prostorih CČN toplo sprejeli direktorica dr. Marjeta Stražar in vodja laboratorija dr. Marjetka Levstek, ki sta v nadaljevanju podrobno predstavili nadgradnjo ter delovanje čistilne naprave, na kratko pa orisali tudi ostale, zlasti izobraževalne dejavnosti, ki jih izvajajo v JP CČN Domžale-Kamnik. Odgovarjali sta tudi na številna zastavljena vprašanja, povezana bodisi z realizacijo novih investicij za čiščenje odpadnih voda ali pa s formiranjem cen za obdelavo industrijskih tekočih odpadkov.

Generalna direktorica združenja Pille Aarma je povedala, da je Slovenija že šesta država, ki so jo obiskali z namenom, da preverijo, kakšne prakse uporabljajo drugod pri koriščenju evropskih sredstev, namenjenih novim investicijam v kapacitete in opremo, obenem pa bi radi pridobili še več koristnih nasvetov, kako upravljati to področje v državi v okviru EU v naslednjem finančnem obdobju 2019-2024.

V Sloveniji so si v petih dneh na priporočilo Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS poleg Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik ogledali še več tovrstnih kapacitet v Mariboru in Ljubljani ter sežigalnico blata (RCERO) v Celju, saj se tudi v Estoniji srečujejo s težavami na področju ravnanja z blatom iz čistilnih naprav.

Miha Ulčar; Foto: Peter Hudnik

 

Komentarji uporabnikov
Tagi