Ena lastovka še ne prinese pomladi. Dve štorklji pa

Elektro Ljubljana je že vrsto let podpornik štorkelj, veličastnih ptic, ki so nepogrešljiv del naše naravne dediščine. Zato bodo letos skupaj z Društvom za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) Srečka in Belo pospremili na pot do Afrike, mi pa bomo lahko “v živo” spremljali vsak njun zamah s krili. Projekt Leti, leti štorklja bo tako pomagal pri razumevanju te pri nas še vedno ranljive vrste, brez katere si težko predstavljamo zapuščene dimnike ter električne drogove.

Električni daljnovodi so pogosto tudi dom nekaterih ptic. Zato Elektro Ljubljana z izolacijo izpostavljenih delov njihove infrastrukture varuje ptice pred nesrečami. Posebno skrb namenjajo štorkljam, saj skrbijo za njihova gnezdišča in naraščaj. Bele štorklje so namreč ranljiva vrsta, ki je zaradi pomanjkanja prehranjevalnega habitata v Sloveniji zaščitena. Štorklje so pravzaprav neločljivo povezane z Elektrom Ljubljana, saj so v novem logotipu družbe pristale prav zaradi njihovega dolgoletnega sodelovanja pri obročkanju ter prestavljanju gnezd, kadar so ta postavljena na nevarnih lokacijah, obenem pa skrbijo tudi za izolacijo elektroenergetskih objektov.

Poleg obročkanja štorkelj, pri katerem sodelujejo že 15 let, so letos s projektom Leti, leti štorklja v Elektru Ljubljana svoje aktivnosti še okrepili, saj so v sodelovanju z DOPPS dvema štorkljama namestili telemetrijski napravi, s katerima bomo lahko na zemljevidu spremljali njuno pot v Afriko in nazaj. Srečko in Bela, ki so ju izbrali za “posvojitev”, sta doma iz Matene na ljubljanskem barju, pri njunem poimenovanju pa so sodelovali tako zaposleni kot širša javnost. Vsak posameznik iz Elektra Ljubljana je lahko prispeval svoj predlog za eno žensko ter eno moško ime, o dokončnem izboru pa so na koncu odločali sledilci na družbenih omrežjih. Najbolj všeč sta jim bila Srečko in Bela.

»Projekt Leti, leti štorklja tako premika meje pri ohranjanju naše naravne dediščine, saj bo namestitev telemetrijskih naprav strokovnjakom iz DOPPS, tako kot vsem, ki bomo projekt spremljali, omogočila vpogled v štorkljin način potovanja, habitat in njene prehranjevalne navade. Pridobili bomo pomembne dodatke za preučevanje ter nadaljnjo skrb za te neprecenljive ptice, zato držimo pesti za Srečka in Belo, ki sta se že odpravila na dolgo potovanje proti Afriki,« so sporočili iz Elektro Ljubljana.

Njuno pot lahko spremljate na https://www.elektro-ljubljana.si/leti-leti-storklja.

Miha Ulčar; Foto: Elektro Ljubljana

 

Tagi