Drevo ima srce

»Pojdi v gozd! Tam te čakajo drevesa. Veličastna drevesa, ki molče uspevajo v miru in se njihovi sokovi pretakajo do zadnjih vršičkov vej. Tam žvrgolijo ptičice zate. Tam je mir, neizmeren spokoj. Drevesa in kamni te bodo naučili stvari, ki ti jih noben človek ne more povedati.« (Iz knjige: Drevesa in ljudje, Rudi Beiser)

V kolikor v času strogih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa pogrešamo človeško bližino, lahko tolažbo poiščemo v naravi in v knjigi. Narava je na srečo vse okrog nas, s knjigo je malo večji problem v tem času. Nekateri ste doma imeli še zalogo iz knjižnice, drugi imate svojo zbirko knjig, zelo pa je narasla izposoja elektronskih knjig.  Dobivamo veliko vaših elektronskih sporočil, v katerih sprašujete kdaj se bo knjižnica odprla. Tudi mi upamo, da ni več daleč ta dan. Trenutno je možna izposoja gradiva za študijske namene in domača branja, ki ga najdete na povezavi tukaj. Ves čas pa se trudimo ustvarjati in objavljati vsebine za vas. Na naši spletni strani lahko dostopate do zabavnih interaktivnih vsebin za vso družino, sodelujete pri literarnem natečaju Poezija zdravi, si izposojate elektronske knjige v spletni knjižnici Biblos, prebirate bogate zgodbe iz naše domoznanske zbirke, nam pošiljate vaše priljubljene odlomke iz knjig, ki ste jih že prebrali ali jih berete in  številne druge vsebine.

Ob svetovnem dnevu knjige 23. aprila, v okviru katerega je letos potekala že sedma Noč knjige pa smo za vas pripravili prav posebno darilo. Zgodbo Drevo ima srce vam s pomočjo kamišibaja predstavljamo v videoposnetku. Kamišibaj je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah, ki jih največkrat ustvari pripovedovalec zgodbe sam. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Korenine kamišibaja segajo v budistične templje; tam so menihi s pomočjo slik seznanjali ljudi z vsebinami suter, svetih zgodb. V obliki, kot ga poznamo danes, se je pojavil okoli 1929 na Japonskem. V zadnjih letih je izjemno priljubljen tudi pri nas. V Knjižnici Domžale je leta 2018 potekal prvi kamišibaj festival v naših krajih. V naši knjižnici nas je z njim »okužila« naša Katarina Peterc. Lansko leto smo z njim navdušili številno občinstvo, naše bralce in bralke, ki so zaključili bralno značko za odrasle. Obljubljamo vam, da boste za nekaj trenutkov pozabili na vse, predvsem pa se boste zopet spomnili, kaj je v življenju zares pomembno. Zgodba je primerna prav za vse starostne skupine. Opazujte drevesa, objemajte jih, fotografirajte in posadite svoje drevo. Predvsem pa ne pozabite:

»Ko listaš po knjigi in se mirno zatopiš v njeno vsebino, te na lepem ni več strah, da bi vse neopaženo zdrvelo mimo tebe.« pravi pisatelj Kęstutis Kasparavičius in prav to je čar branja. S knjigo spoznaš, da v težavah nisi sam.

Vse dobro, dokler se ne snidemo spet!

Kristina Galun, Knjižnica Domžale

Avtor zgodbe: Shel Silverstein,  Avtorica ilustracij in pripovedovalka: Kristina Galun.

 

Tagi