Doživetje orientalskih okusov v restavraciji Falafel & fatajar Domžale

Ko se odločamo, da bomo potešili naš želodček, ki nas opozarja, da je čas, da ga nasitimo, se v današnjem hitrem tempu življenja pogosto odločimo, da ga zadovoljimo čim hitreje in s tem, kar je pri roki, ob tem pa prepogosto pozabljamo, da našemu telesu prija tudi kaj lažjega in zdravega z več zelenjave. Takrat, ko je čas za obrok, pozabljamo, da se je treba včasih tudi malo ustaviti ter uživati tudi v kakšnih jedeh, ki na našem jedilniku niso pogosta. Sploh, če imamo to možnost, da se kaj takšnega da dobiti kje v naši bližini. Če pa je hrana ob tem še slastna in lepa na oko, oči namreč jedo prej kot usta, potem je na koncu zadovoljstvo toliko večje.

V Domžalah smo dobili novo restavracijo s ponudbo hrane z Bližnjega vzhoda, ki jo odlikujejo zelenjava in začimbe. Restavracija se nahaja v Mercator centru v Domžalah, odprl pa jo je gospod,  ki tudi sam prihaja z Bližnjega vzhoda, je pa stalni obiskovalec Domžal, saj se k nam večkrat na leto vrača že skoraj trideset let. V Domžalah se počuti kot doma, saj ima tu veliko prijateljev. Zaupa nam tudi, da je v Domžalah zelo lepo, ljudje pa so zelo prijazni. Prav zaradi tega se je odločil, da odpre restavracijo z arabsko hrano, da nam s tem ponudi nekaj novega in drugačnega kot smo vajeni. Obenem pa želi, da tudi mi spoznamo njihovo hrano. Lastnik nam je še povedal, da je dosedanji odziv ljudi, ki so poskusili njihovo hrano, zelo pozitiven.

Restavracija Falafel & fatajer se nahaja v Mercator centru Domžale.

V ponudbi imajo raznoliko arabsko hrano, nad katero boste navdušeni

V njihovi ponudbi boste našli izredno raznoliko arabsko hrano in to kar trideset različnih vrst, od falafelov, fatajerov, pid, kabsa, lahmacun, sač, skalop sendvičev, tabbouleh, homus, arabic mix do različnih solat. V ponudbi imajo tudi nekaj slovenske hrane. Nikakor ne moremo mimo sladic, tako slastnih, da imajo mesto v zgodbah iz tisoč in ene noči. Baklava z orehi ali pistacijami, basbusa iz pšeničnega zdroba z dodatki in mandeljni bodo gotovo prepričale ljubitelje sladkih jedi. V ponudbi imajo tudi pravi arabski čaj, ki je postal že pravi hit, saj se veliko ljudi med opravki rado ustavi pri njih in si privošči ta napitek.

Njihova hrana zaradi zelenjave ni tako kalorična, začimbe pa so blage in aromatične, kar da hrani poseben okus. Tudi Slovenci poznamo nekatere, to sta timijan in lovor. Posegamo pa manj po nekaterih sestavinah, ki so v orientalski kuhinji nepogrešljive, kot je na primer homus, narejen iz kuhane čičerike, ki mu dodamo olivno olje, tahini oziroma sezamovo pasto, limonin sok, svež česen in kumin, ki je orientalska sorta kumine (ne taka, kot jo poznamo in uporabljamo pri nas), in sol.

Falafel krožnik.

Tudi falafel je narejen iz čičerike in začimb in na vzhodu tako priljubljen, da ga prodajajo kot hitro hrano na ulicah in v restavracijah, pri nas pa ga poznamo kot vegetarijansko alternativo. S čičeriko se odlično ujemajo koriander, česen in kumin. Fatajer je nadevano krušno testo. Gre za prigrizek, na katerem so lahko sir, skuta, mleto meso, špinača in začimbe. Tudi pida je orientalski približek naše pice z različnimi nadevi.

Falafel sendvič.

Na voljo tudi sezonski meniji, ki jih bodo nadgrajevali z novostmi

Vsak dan imajo na voljo tudi več vrst menijev, ki se bodo menjali glede na letni čas, postopoma pa bodo uvajali tudi novosti. Če boste za malico ali kosilo izbrali kakšnega izmed menijev, se bo to poznalo tudi v vaši denarnici, saj so meniji veliko cenejši, kot če bi izbrali vsako jed posamezno. Kljub temu je potrebno omeniti, da so cene njihovih jedi zmerne, zato vam bo ob vsakem obisku pri njih, hvaležna tudi vaša denarnica.

Pida mix.

Hrana v restavraciji Falafel & fatajer je slastna in lepa na oko

Res je, da smo Slovenci v osnovi bolj zadržani, kar se tiče novosti, sploh v hrani, saj radi prisegamo na tradicionalne slovenske jedi. Lastnik pravi, da se veliko njihovih novih strank najprej pozanima o posamezni jedi, nekateri pa se najprej še celo bojijo poskusiti. Ko pa enkrat naredijo ta korak, so zelo zadovoljni, saj je hrana zelo okusna in zdrava. Na Bližnjem vzhodu ni vseeno, kaj ješ. Obrok je tudi priložnost za druženje, klepet ali sklepanje poslov, zato mora biti hrana slastna in lepa na oko. Njihov pregovor pravi, da oči jedo prej kot usta.

Baklava.

Tako hrano si zdaj lahko privoščimo tudi Domžalčani, jo spoznamo, pojemo v lokalu ali odnesemo domov, pripravijo pa tudi cateringe ob posebnih priložnostih. V bližnji prihodnosti pa nameravajo uvesti tudi razvoz hrane. Seveda ste lepo vabljeni, da jih obiščete in se prepričate še sami. Mi smo od tam odšli več kot zadovoljni, saj so nas jedi prepričale, obenem pa so nas popeljale v vrhunski svet arabske kulinarike, ki je sedaj na voljo tudi v Domžalah.

V njihovi restavraciji si lahko privoščite pravi arabski čaj.

Restavracija Falafel & fatajar Domžale, ki se nahaja v Mercator centru Domžale na Cesti talcev 4, je odprta od ponedeljka do sobote, od 8. do 21. ure zvečer. Ob nedeljah in praznikih pa je čas za počitek, saj je restavracija takrat zaprta. Je pa ob nedeljah na voljo tudi pogostitev za zaprte družbe, po predhodnem naročilu.

Pokličete jih lahko na telefonsko številko 064 248 710, spremljate pa jih lahko tudi na njihovi Facebook strani.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, arhiv restavracije Fatajel & fatajar Domžale; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi