Domžalske znamenitosti odkrivali slepi in slabovidni

21. februar velja za mednarodni dan turističnih vodnikov. Ob tej priložnosti so na ta dan marsikje po Sloveniji v organizaciji različnih stanovskih združenj turističnih vodnikov potekala različna brezplačna vodenja. Nekaj vodenj po turističnih znamenitostih so namenili tudi različnim ranljivim skupinam. Tako je Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije popeljal skupino turistov po Domžalah. Obiskovalce, ki so jih gostili v Domžalah, so bili iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica. Klub profesionalnih turističnih vodnikov je tako želel opozoriti na t.i. dostopni turizem – turizem tudi za ranljive skupine.

Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije, Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Turistično informacijski center (TIC Domžale), Kulturno društvo Groblje, Folklorno društvo Groblje, Turistično društvo Jarše-Rodica ter Pivnica in pivovarna Adam Ravbar so za skupino iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica pripravili zanimiv turistično vodeni program, ki je bil prilagojen obiskovalcem.

V Slamnikarskem muzeju v Domžalah so pripravili voden ogled muzeja s prikazom pletenja kit in šivanja slamnikov. Pri vodenju so dali prednost muzejskim predmetom, ki jih lahko otipamo. Po kosilu v Pivnici in pivovarni Adam Ravbar na Rodici je sledil krajši ogled pivovarne, nato pa so se odpravili v Groblje, kjer so se sprehodili skozi drevored, si ogledali cerkev sv. Mohorja in Fortunata in dvorec Groblje. V Kulturnem domu Groblje je Folklorno društvo Groblje pripravilo krajši folklorni nastop, nato pa je sledila še delavnica Turističnega društva Jarše-Rodica, na kateri so izdelovali cvetnonedeljske butarice.

Organizatorji so se potrudili in program prilagodili slepim in slabovidnim ter tudi poskrbeli, da so bile morebitne ovire odstranjene ter dostop do prostorov omogočen brez problemov. Kljub temu, da slepi in slabovidni ne vidijo ali pa zelo slabo, vse kar se dogaja okrog njih čutijo z drugimi čutili. Treba se je zavedati, da se lahko kot turisti pojavijo kjerkoli, tako v naravi kot v muzejih. In če je vse skupaj še prilagojeno za ranljive osebe, je še toliko bolje.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Ajda Vodlan

Komentarji uporabnikov
Tagi