Dobrodelno za malčka Aljo in Miha: “Nikoli ne veš, kdaj si na drugi strani!”

V Prostovoljnem gasilskem društvu Prevoje zbirajo star papir in zamaške za dober namen. Dobrodelna akcija podaljšana do četrtka, 4. aprila.

Miha in Alja sta bratec in sestrica, ki sta stara 6 in 3 leta. Njuno otroštvo je drugačno od večine malčkov, saj živita v črno-belem svetu. Rodila sta se z redko okvaro, ki prizadene mrežnico, boleznijo imenovano akromatopsija. To pomeni, da sta opredeljena kot težko slabovidna do slepa otroka z ostankom vida, ki je okrog 5 %.

Vidita le nekaj metrov pred sabo in imata težave pri globinskem vidu. Hoja po stopnicah, prehod na pločnik in iz njega, korenine v gozdu je le nekaj situacij, kjer imata malčka velike težave. Močno ju moti vsakršna svetloba, zato ves čas nosita očala s posebnimi filtri brez katerih sta podnevi zunaj slepa in ne vidita ničesar.

V PGD Prevoje so se odločili, da bodo malčkoma gasilskega tovariša Janija, člana PGD Radomlje, pomagali z zbiranjem zamaškov, ki se je nato povečalo z zbiranjem papirja, pojasnjuje predsednica društva Mateja Pavlič. V tednu dni od 25. marca do 1. aprila so napolnili dva 10-tonska zabojnika. Številčen odziv je pripomogel k odločitvi, da akcijo podaljšajo še za štiri dni in pripeljejo tretji zabojnik.

»V našem gasilskem društvu, kjer je 176 članov, imamo tri do štirikrat letno večjo akcijo zbiranja starega papirja, ko pred gasilski dom pripeljemo zabojnik. Krajani so se navadili, da lahko skozi vse leto prinašajo papir, ki ga sortiramo v našem manjšem zbirnem centru poleg gasilskega doma. Sredstva namreč namenimo za vzdrževanje naše opreme. Sedaj pa smo se odločili, da s spomladansko akcijo pomagamo Mihu in Alji«, razloži Pavličeva.

Njihovi pobudi so se z veseljem odzvali tudi gasilci PGD Radomlje, PGD Ihan in PGD Krašce. Tovrstne situacije kažejo, da ljudje nesebično stopimo skupaj ne glede na kraj in občino bivanja. Ob tem Pavličeva dodaja: “Resnično nikoli ne veš, kdaj si na drugi strani. Želimo si, da bi bilo takšnih primerov čim manj, če pa se pojavijo, je najmanj, kar lahko naredimo, da se s skupnimi močmi odzovemo klicu na pomoč!”

Zbran papir bo romal v Papirnico Količevo, celoten izkupiček pa bodo donirali malčkoma za nakup mnogih pripomočkov, ki jih potrebujeta. S tem bosta lažje sledila sovrstnikom in kljub slabovidnosti segala po zvezdah.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

Komentarji uporabnikov
Tagi