Dobrodelni Karitasov koncert v znamenju povezovanja in hvaležnosti

Športna dvorana Domžale je v petek, 8. novembra 2019, gostila tradicionalni dobrodelni koncert Župnijske karitas Domžale, katerega namen je združiti vse ljudi dobrega srca, da s skupnimi močmi pomagajo vsem, ki so pomoči potrebni. Če se z istim namenom združi več ljudi, je lahko pomoč veliko izdatnejša, pomaga pa se lahko veliko več ljudem, ki potrebujejo pomoč. In Karitasov dobrodelni koncert ima ravno ta namen, zato je tudi slogan koncerta Skupaj na poti.

Povabilu, da nastopijo na letošnjem dobrodelnem koncertu Župnijske karitas Domžale, so se odzvali številni glasbeniki, ki so poskrbeli, da zagorel plamen prav v vsakem obiskovalcu koncerta. Poleg glasbe, dobre volje in aplavzov, je v dvorani še posebej odmevala beseda hvala. Beseda, ki v nas premaguje sebičnost, kar je v uvodu prireditve še posebej izpostavil voditelj Blaž Lesnik, ki je spretno krmaril prireditev in poskrbel, da je imela rdečo nit.

Za prijetno glasbeno obarvani večer so tokrat poskrbeli Uroš in Tjaša, ansambel Roka Žlindre, Andrej Šifrer, Počeni škafi, Jera Hrovat, Tomaž Hostnik, Ansambel Gregorja Kobala, Martin Kozjek in Komorni zbor Limbar. Dobrodelnega koncerta so se udeležili tudi številni gostje, med njimi škof dr. Anton Stres, ki je bil skupaj z Občino Domžale tudi častni pokrovitelj prireditve, podžupana Marjan Ravnikar in mag. Tomaž Deželak, Jože Kern, generalni tajnik Škofijske karitas Ljubljana in domžalski župnik mag. Klemen Svetelj.

Med nastopajočimi glasbeniki sta bila tudi Uroš in Tjaša.

V imenu Občine Domžale in župana Tonija Dragarja je zbrane pozdravil podžupan Marjan Ravnikar, ki je v uvodu svojega izpostavil pomoč sočloveku in sodelovanju pri tem, saj z nudenjem pomoči in povezovanje izkažemo solidarnost, tako pa lahko bolje in lepše živimo: “Sam bi si želel, da bi geslo današnje prireditve Skupaj na poti veljalo tudi za druge priložnosti, da bi z roko v roki znali in zmogli pomagati drug drugemu – danes in jutri …”

V nadaljevanju je podžupan dejal, da je ponosen, da je občina Domžale občina s številnimi društvi in organizacijami, v katerih se združujejo prostovoljci, ki vsem občankam in občanom lepšajo življenja. Med slednje organizacije spada tudi Župnijska Karitas Domžale, ki že precej več kot dve desetletji s svojim poslanstvom, predvsem pa prostovoljnim delom blaži stiske socialno najbolj ogroženih v naši občini: “S svojo dobroto nudijo konkretno pomoč brezdomcem, posameznikom in družinam, ki same ne zmorejo reševati stisk, ki jim ni in ni konca. S številnimi programi in aktivnostmi poskrbijo zanje, jim omogočajo najosnovnejše pogoje za njihovo življenje, plačujejo položnice, poskrbijo za oblačila, obutev, tudi za hrano, ne pozabijo pa tudi na tople objeme, besede tolažbe in spodbude, ki so večkrat še pomembnejša kot materialne dobrine. To se posebej kaže pri njihovi pomembni skrbi za starejše, za bolne in osamljene, ki so hvaležni za vsako prijazno besedo, topel stisk roke ali materialno pomoč. Vse to jim pomaga, da preživijo najtežje trenutke in jih utrdi v prepričanju, da niso sami, da je nekje nekdo, ki misli nanje. Pa ne le misli, temveč tudi konkretno pomaga. Zato smo vsi skupaj prostovoljcem in prostovoljkam Župnijske Karitas neizmerno hvaležni za vse, kar iz dneva v dan prispevajo v življenje in delo občine, ki jim pri tem skuša pomagati,” je dejal  Ravnikar, ki se je v imenu vseh prejemnikov nocoj zbrane pomoči iskreno zahvalil za dar ter vsem nastopajočim, ki so prispevali k prijetnemu dobrodelnemu večeru.

Podžupan Marjan Ravnikar se je zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali k prijetnemu dobrodelnemu večeru.

Obiskovalce koncerta je pozdravil in nagovoril tudi škof dr. Anton Stres, ki je dejal, da se moramo zavedati, kaj vse dolgujemo Bogu in kaj vse nam je bilo podarjeno brez naših zaslug. Po njegovih besedah se žal velikokrat navadimo na toliko dobrih stvari in jih jemljemo samoumevno, v resnici pa niso samoumevne: “S tem se oropamo za tisto čudovito razpoloženje in čustvo, hvaležnosti, občudovanja in navdušenja nad tem, kar nam je bilo dano. Če je to čustvo živo, potem ne moremo tega ohraniti samo zase, ampak želimo to deliti z drugimi, zato se hvaležnost nujno preliva v radodarnost, v dobroto.”

Škof dr. Anton Stres je poudaril, da s skupnimi močmi lahko naredimo veliko več in izdatno pomagamo večjemu številu ljudi.

V nadaljevanju je dr. Stres izpostavil pomen besede karitas. Po njegovih besedah moramo biti ljudje dobri in človekoljubni na vsakem koraku, z vsakim pogledom, z vsako naklonjeno besedo in z vsakim prijaznim nasmehom. Pridejo pa tudi trenutki, ki zahtevajo od nas več. To pa je takrat, ko srečamo človeka v stiski. “So pa tudi trenutki, ko se soočamo s takšnimi stiskami, ko čutimo svojo nemoč. Ko ne morem nič ali pa malo. To česar ne zmorem storiti sam, pa lahko storim skupaj z drugimi. In prav zaradi tega je potrebna dobrodelna organiziranost. Karitas je eden izmed takšnih načinov, takšnih organizacij in dejavnosti, ki je za našo cerkev bistvena in nepogrešljiva. Zaradi tega, ker združuje voljo in dobroto mnogih ljudi, lahko naredi veliko več in izdatno pomaga številnim ljudem,” je poudaril dr. Stres, ki je izpostavil tudi pomen vzgojne vloge Karitasa, saj nas vzgaja v dobrodelnosti in nas uči v sočloveku, še posebej v tistem, ki nas potrebuje gledati sočloveka, ki terja naše spoštovanje.

Na dobrodelnem koncertu je nastopil tudi legendarni Andrej Šifrer.

Dr. Stres je izpostavil pomen veselja, ki je povezano z dobrodelnostjo. Pomembno je, da vsako stvar, ki jo opravimo, naredimo z veseljem in ne s kislim obrazom. Če človek nekaj opravi z veseljem, pomeni, da to prihaja iz njega in da je to njegova moč. Ob koncu se je dr. Stres zahvalil vsem sodelavcem in prostovoljcem Župnijske karitas Domžale, vsem izvajalcem ter vsem obiskovalcem, ki so se udeležili dobrodelnega koncerta. Zaželel jim je, da bi se veselili v življenju in ostali skupaj v dobrem.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič Zupančič; Video: Miro Pivar

Tagi