Dobrodelni gasilski koncert z nami že 10 let – “Ker nam ni vseeno za sočloveka v stiski”

Športna dvorana Domžale je v četrtek, 3. oktobra 2019, gostila že deseti dobrodelni gasilski koncert, ki ga vsako leto v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti organizirata Gasilska zveza Domžale in Občina Domžale. Jubilejni koncert je tudi tokrat postregel s pestrim zabavnim programom, za kar so poskrbeli številni glasbeni gostje in drugi nastopajoči. Obiskovalci koncerta pa so z nakupom vstopnice prispevali v sklad za socialno ogrožene družine prostovoljnih gasilcev in na ta način pokazali, da jim ni vseeno za družbo v kateri živimo in da jim ni vseeno za njene posameznike.

Letošnji dobrodelni gasilski koncert, že deseti zapovrstjo, je bil v znamenju jubileja in tudi tega, da smo občanke in občani dobrodelni gasilski koncert vzeli za svojega ter tudi na ta način izkazujemo spoštovanje do gasilcev in njihovih družin. Prostovoljni gasilci in njihove družine se prav tako soočajo s finančnimi težavami in problemi, ki jih le s svojimi dobrimi dejanji žal ne morejo rešiti. Z organizacijo in udeležbo na vsakoletnem koncertu pa vedno znova dokazujemo, da nam ni vseeno za sočloveka. Za človeka z veliko začetnico, ki se, ko zasliši na pomoč, takoj odzove in pomaga.

Tako kot vsako leto je tudi letos dobrodelni gasilski koncert postregel z pestrim in zabavnim programom, ki je polepšal večer številnim obiskovalcem. Da se je na odru dogajalo ves čas so poskrbeli številni nastopajoči, ki so se odpovedali honorarju in tudi sami na ta način pokazali podporo gasilcem in gasilstvu. Za veselo razpoloženje in zabaven večer so poskrbeli Tanja Žagar, Vili Resnik, Skupina Calypso, ansambel Vihar, Veseli Dolenjci, ansambel Zeme, Klapa Koprivnica, MoPZ CZR Domžale in Godba Domžale. Program je povezovala Barbara Božič, za pravo mero humorja pa je poskrbel Franci Podbrežnik – Solčavski.

Energična Tanja Žagar in humorist Franci Podbrežnik – Solčavski.

Dobrodelno gasilsko prireditev so počastili tudi nekateri gostje, med njimi župan Občine Domžale Toni Dragar, župan Občine Trzin Peter Ložar, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, predsednik regije Ljubljana III Slavko Jalovec, poveljnik regije Ljubljana III Klemen Repovž, poveljnik Civilne zaščite občine Domžale Marko Žagar, direktor Centra za zaščito in reševanje Domžale Andrej Jarc, podžupani Občine Domžale mag. Renata Kosec, Marjan Ravnikar in mag. Tomaž Deželak, svetnice in svetniki Občine Domžale, prijatelji pobratene Vatrogasne zajednice grada Koprivnica, na čelu s predsednikom Ivekom Golubićem, Irena Kovač, soproga pokojnega Staneta Kovača ter Rajko in Mirjam Novak, pobudnika dobrodelnega gasilskega koncerta.

Vili Resnik se je med nastopom podal med obiskovalce.

V uvodu je vse zbrane pozdravila in nagovorila predsednica Gasilske zveze Domžale Marjeta Kristan, ki je dejala, da jo veseli, da so se že desetič zapovrstjo zbrali na dobrodelnem gasilskem koncertu: “Plemenita ideja takratnega predsednika Gasilske zveze Domžale tovariša Rajka Novaka in njegove soproge Mirjam, da bi nekaj naredili tudi za naše gasilce in njihove družine, kadar se znajdejo v stiski, je pred desetimi leti pripeljala do izvedbe prvega dobrodelnega gasilskega koncerta. Pa vendarle se takrat nismo ustavili samo pri številki ena, saj je bil dobrodelni gasilski koncert od njegove prve izvedbe v nadaljevanju redno na sporedu vsako leto. Vse do današnjega večera, ko obeležujemo jubilejni deseti koncert. Lahko rečem, da smo bili ves čas na pravi poti, saj nas je na tej prireditvi iz leta v leto več. To pa je predvsem zaradi tega, ker so gasilski koncert poleg gasilcev za svojega vzeli tudi številni prijatelji in podporniki. Med njimi so številni glasbeniki, in drugi nastopajoči, ki so se odpovedali honorarju in nam polepšali večere ter tudi številni pokrovitelji, ki nam zvesto že vsa leta stojijo ob strani. In nenazadnje tudi vi spoštovane obiskovalke in obiskovalci, ki vam ni vseeno za družbo, v kateri živimo in da vam predvsem ni vseeno za njene posameznike. Hvala prav vsakemu posebej izmed vas!”

Zbrane je nagovorila predsednica Gasilske zveze Domžale Marjeta Kristan, ki se je zahvalila vsem zbranim, da so dobrodelni gasilski koncert vzeli za svojega.

Po njenih besedah se prostovoljni gasilci ravno tako soočajo s finančnimi težavami in problemi, ki jih le s svojimi dobrimi dejanji žal ne morejo rešiti. “Tudi njim, kadar so v stiski, je potrebno priskočiti na pomoč. Ne le z našimi rokami in materialom, ampak tudi z določenimi finančnimi sredstvi,” je poudarila predsednica, ki je v nadaljevanju zbranim dejala, da so do sedaj imeli pet primerov, ko so priskočili na pomoč s tako zbranimi sredstvi, ki se zbirajo na posebnem računu, sredstva pa se podeljujejo po pravilniku, ki natančno določa kriterije, pogoje in postopke, na podlagi katerih lahko hitro pripravijo predlog za morebitno potrebno pomoč. Trenutno je na posebnem računu 35.210,00 evrov.

Ob koncu govora se je predsednica v imenu Gasilske zveze Domžale zahvalila vsem, ki sodelujejo pri organizaciji dobrodelnega koncerta, nastopajočim, pokroviteljem ter vsem, ki so z nakupom vstopnic prispevali svoj prispevek v sklad za pomoč gasilcem in njihovih družin. S posebnimi priznanji se je zahvalila Mirjam in Rajku Novaku, pobudnikoma dobrodelnega koncerta ter Vidu Repanšku in Stanku Grčarju, ki že vsa leta prizadevno skrbita za organizacijo dobrodelnega koncerta.

Posebne zahvale so bili deležni Mirjam in Rajko Novak, pobudnika dobrodelnega gasilskega koncerta ter Vido Repanšek in Stanko Grčar, ki že vsa leta prizadevno skrbita za organizacijo dobrodelnega koncerta.

Zbrane je pozdravil tudi Ivek Golubić, predsednik Vatrogasne zajednica grada Koprivnica (Gasilske zveze Koprivnica), ki se z delegacijo vsako leto udeleži dobrodelnega gasilskega koncerta. Povedal je, da mu je v čast, da lahko prisostvujejo že na desetem jubilejnem dobrodelnem gasilskem koncertu. “Prinašam pozdrave našega župana, vseh gasilcev Gasilske zveze Koprivnica in v svojem imenu. Zelo sem ponosen na gasilce Gasilske zveze Domžale, na župana, vodstvo in na organizatorje tega koncerta. Desetkrat zapovrstjo imamo tudi mi čast, da na koncertu vedno sodeluje glasbena zasedba iz Koprivnice, ki pomaga soustvarjati program,” je dejal Golubić, ki se je ob koncu govora zahvalil za dobro sodelovanje in medsebojno prijateljstvo.

Zbrane je pozdravil tudi veliki prijatelj domžalskih gasilcev Ivek Golubić, predsednik Gasilske zveze Koprivnica, ki se z delegacijo vsako leto udeleži koncerta.

Tudi tokrat je dobrodelni koncert dodobra ogrel dlani in srca obiskovalcev, za kar so poskrbeli odlični glasbeni gostje in nastopajoči, obenem pa je vse zbrane napolnil z zavedanjem, da so med nami še ljudje, ki jim ni vseeno za sočloveka.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič Zupančič, Vido Repanšek; Video: Foto, kino in video klub Mavrica Radomlje, HDV Studio

Tagi