Žmohtne Žabe – Skavti Domžale 1 zvesti obljubi že 25 let

V nedeljo, 7. maja 2017, so imeli domžalski skavti rojstni dan. Letošnje praznovanje je bilo še posebej slovesno. Spomnili smo se trenutka, ko smo prvič prižgali ogenj. Ogenj, ki je bil prižgan pred 25. leti še vedno gori in po tolikem času se je ob njem spet lepo pogreti. To je tisti ogenj navdušenja in veselja v očeh mladih, ki žari in plameni v skavtskih srcih.

»Pri svoji časti obljubljam, da si bom z Božjo pomočjo prizadeval/a služiti Bogu in domovini, pomagati svojemu bližnjemu in izpolnjevati skavtske zakone«, so tiste slovesne besede skavtske obljube, ki predstavljajo jedro skavtstva. Obljuba sloni na 10. skavtskih zakonih in vsakodnevno življenje skavtinj in skavtov v skladu z njimi. Skavtstvo na Slovenskem ima bogato tradicijo, katere začetki segajo v leto 1922, prekinjena pa je bila v času druge svetovne vojne. V času komunizma je bilo organizirano skavtstvo v Sloveniji prepovedano, še naprej pa je živelo v zamejstvu in zdomstvu. V prvi polovici 80. so se začeli prvi konkretni koraki za njegovo ponovno oživitev tudi znotraj meja Slovenije.

Od tistih začetkov so se skavti razvili v eno najpomembnejših in najbolj dejavnih mladinskih organizacij pri nas. Štejejo približno 4.500 aktivnih članov, pri vzgoji in izobraževanju otrok in mladine po načelih slovenstva, katolištva in skavtstva pa sodeluje okoli 820 voditeljev prostovoljcev. Le kdor je bil kdaj skavtski voditelj ve, koliko požrtvovalnosti in ljubezni ti mladi voditelji namenjajo svojim mlajšim varovancem. Vse ure podarjenega prostega časa je nemogoče sešteti.

Pogled nazaj in misli za naprej? Ustanovitev katoliške skavtske organizacije ni bil lahek zalogaj, saj tega ni bilo moč narediti vse od leta 1941 naprej. Po 25 letih delovanja katoliških skavtov pa nas navdaja še večja skrb in odgovornost, saj skavtstvo ni samo organizacija, ampak način življenja v družini, skupnosti, Cerkvenem občestvu in ne nazadnje tudi v domovini.

Skavtski praznik pa je bilo tudi praznovanje ob 25. letnici stega Žmohtne Žabe – Domžale 1, ki je bilo v nedeljo, 7. maja v Preboldu. Praznovanju smo se pridružili aktivni skavti, prvi skavti, ki so povlekli voz skavtstva na Domžalskem pred 25 leti ter večinoma vsi voditelji in tudi nekdanji skavti, ki so sedaj že zakorakali v dvajseta in trideseta leta svojega življenja ter si ustvarili družine in poiskali službe ter tudi odrasli skavti, ki smo nekdaj svoje otroke vozili na skavtska srečanja, tabore in izhode. Snidenje s »starimi« voditelji je bilo enkratno, saj so poleg nas staršev prav oni zaslužni, da so naši otroci preživeli otroštvo v pravem skavtskem duhu in našli pravo pot v odraščanju in nadaljnjem življenju.

Tako smo si pri Aninem domu v Preboldu ogledali pot zgodovine domžalskih skavtov v sliki in besedi. Sledila je slovesna sveta maša, kot se za skavte spodobi, v naravi, v objemu Božje lepote, pred oltarjem, narejenim iz naravnih materialov. Seveda so med samo mašo potekale tudi obljube. Tako so se načinu skavtskega življenja zaobljubili najmlajši Bobrčki, Volčiči, četa ter klan. Sveto mašo je daroval dobski župnik Jure Ferlež, pomagala pa sta mu domžalski župnik mag. Klemen Svetelj ter nekdanji domžalski kaplan, sedaj pa domski kaplan v Zavodu Svetega Stanislava v Ljubljani mag. Tone česen. Poleg dela v študentskem domu je odgovoren tudi za mladinsko pastoralo v Sloveniji. Po skavtski maši, kjer smo peli skavtske pesmi ob spremljavi mladih kitaristov, pa je sledil čas za druženje ob jedači ter pijači. Na voljo je bil tudi čas za kakšno športno tekmo med starimi in mladimi borci. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so bili na praznovanju veseli vsakega člana skavtske družine. Radi bi naredili tudi pregled voditeljev po vejah od začetka do danes, tako da bodo veseli vsake pomoči, še posebej za prvih 15 let. Pa tudi članstvo vseh domžalskih skavtov bodo dopolnili, da se bo vedelo, koliko mladih je šlo v 25. letih skozi skavtsko življenje. Naj mogočno razvejano drevo slovenskega katoliškega skavtstva še naprej raste iz drobnega semena, posejanega pred 25 leti. Zvestoba idealom skavtske obljube je najboljša popotnica. Čestitke za prehojeno pot in vse najboljše!

Več fotoutrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi