Živahen utrip na Rokovnjaški tržnici v Lukovici

Kje so časi, ko so naši stari starši, nekje tudi še starši, odšli enkrat tedensko v trgovino po “fasungo” oziroma po mesečni nakup živil.  Običajno po plači, da se je “pokvitalo” za nazaj in vzelo živila za dalj časa. Danes, ko nam na vsakem koraku ponujajo raznovrstne dobrote seveda nihče več ne kupuje večjih zalog živil. A spomnimo se še nedolgo nazaj v čas korone, kako je bilo in potem premislimo, če doma le ne rabimo kakšno živilo več kot običajno.

Tokratni utrip na Rokovnjaški tržnici je bil že jesensko obarvan, saj so mnogi poleg osnovnih živil, ki jih lahko kupimo na tržnici, kupili tudi nekaj za ozimnico. Jabolka, krompir, zelje, paradižnik, paprike in še kaj, je dobilo novega lastnika, ki jih bo spravil za kasnejše čase, ali pa iz njih naredil kakšno jed, ki tudi počaka. Jabolka lahko zaužijemo sama, lahko pa iz njih naredimo jabolčni zavitek oziroma štrudelj, jabolčno pito, kis in še kaj.

Paradižnik se predela v mezgo, še zelenemu dodamo še sveže zelje, paprike, korenje, kumarice in začimbe ter naredimo okusno pisano solato, ki bo v zimskih časih še kako prav prišla. Ljubitelji mesa pa se lahko z “boljšim delom kosila” preskrbimo Pr’ Cesarju, ki že vrsto let na Rokovnjaški tržnici skrbi, da “prašič da taco tud’ v ričet”. Sicer se o tem, kakšno meso potrebujete naslednjo soboto, lahko na tržnici z njimi tudi dogovorite. Sveže, domače in pridelano ter tudi izdelano v Črnem grabnu, je sinonim za kakovost, zato ob sobotah le obiščite Rokovnjaško tržnico in ne bo vam žal – domov zagotovo ne boste odšli praznih rok.

DJD; Foto: DJD

Tagi