Zbor štorkelj na Rovah

Letos so poletne počitnice na Rovah še kako zanimive. Že konec maja nas je znova pozdravila črno-bela stara znanka, ki se je že lani sončila po travnikih naše krajevne skupnosti. Tokrat je s seboj pripeljala družbo, kar je dober znak – štorklje se namreč prehranjujejo z žabami, ribami, žuželkami, deževniki, majhnimi pticami in celo drobnimi sesalci. Če je na naših travnikih več štorkelj, je torej dovolj tudi omenjenih živali, to pa pomeni, da je naše okolje razmeroma še zdravo.

Pridno smo jih šteli in vsak teden našteli kakšno več. V sredini julija je tako krila nad Žiškim vrhom razpiralo že 5 štorkelj, zadnje obvestilo o 8 pticah pa je do nas z zagoriškega konca prispelo konec meseca.

Vseeno smo v teh dneh osuplo obstali ob prizoru na sliki – na travniku se je zbralo kar 14 štorkelj, ki se, neverjetno, prav nič ne bojijo brnenja traktorjev in si v njihovi bližini mirno iščejo svoje kosilo.

Ker so že naši predniki te pernate lepotice imeli za znanilke dobrega in sreče, po ljudskem izročilu pa dolgonoge dame staršem prinašajo otroke, nas veseli, da so se tudi letos odločile za obisk naših vasi.

Avtorica: AMU; Foto: SV

Tagi