Zbiranje odpadnih pločevink za čistejše gore

Projekt "Gorski bivaki za bele vrhove"

Trajnostna iniciativa Planinske zveze Slovenije je v sodelovanju s partnerji lansirala trajnostni projekt “Gorski bivaki za bele vrhove”. Projekt se osredotoča na zbiranje odpadnih pločevink, ki bodo predelane v aluminij za izdelavo novih bivakov v slovenskih gorah.

Odpadne pločevinke se zbirajo v posebnih rumenih posodah na 14 frekventnih gorskih lokacijah. Zbrane pločevinke bodo predelane v aluminij, ki bo uporabljen za izdelavo treh novih bivakov, postavljenih v visokogorju v letu 2025. Nam najbližja rumena posoda se nahaja na parkirišču pri Domu v Kamniški Bistrici (občina Kamnik).

Kako pravilno ravnamo z odpadki v gorah?

Odpadke prinesite s seboj nazaj v dolino: Vsi odpadki, ki jih prinesete v gore, morajo iti nazaj z vami v dolino. Ne puščajte ničesar za seboj, tudi če se zdi biološko razgradljivo.

Izogibajte se embalaži za enkratno uporabo: Uporabljajte steklenice za večkratno uporabo, posode za hrano in pribor. To zmanjšuje količino odpadkov, ki jih ustvarite med pohodi.

Ločeno zbiranje odpadkov: Če na poti naletite na zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov, jih uporabite. Ločeno zbiranje omogoča recikliranje in zmanjšuje količino odpadkov na odlagališčih..

Minimalna uporaba plastike: Plastika je ena največjih groženj naravnemu okolju. Zmanjšajte uporabo plastičnih vrečk, steklenic in drugih izdelkov, kjer je to mogoče.

Odgovorno ravnanje z biološkimi odpadki: Biološki odpadki, kot so ostanki hrane, lahko privabljajo živali in motijo ekosistem. Zato je pomembno, da jih pravilno odložite.

Sodelovanje v projektih kot je projekt “Gorski bivaki za bele vrhove” in pravilno ravnanje z odpadki prispeva k varovanju naravne lepote naših gora za prihodnje generacije.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Občina Kamnik, Pivovarna Laško, Planinska zveza Slovenije

Tagi