Zaključna prireditev natečaja likovnega in literarnega ustvarjanja na temo »Po Kekčevih stopinjah do znanja«

V Oranžeriji Mengeš je bilo včeraj izjemno pestro. Martin Lumbar, legendarni pevec Kekčeve pesmi iz filma Srečno Kekec, ki je bila uspešnica, saj se je prodala skoraj v milijonski nakladi, se je pridružil podelitvi nagrade za najbolj izvirne izdelke, ki jih je v okviru razpisanega natečaja ustvarjalo več kot 1.300 otrok in učencev iz 59 ustanov iz vse Slovenije.

Potekala je namreč zaključna prireditev natečaja likovnega in literarnega ustvarjanja na temo »PO KEKČEVIH STOPINJAH DO ZNANJA«, ki sta ga z donacijo podprli družbi Henkel Slovenija in Mercator d.d. v enakem deležu. Otroci in učenci so izdelali lepljenko, ki je bila iz naravnih materialov (listje, lubje, slama, vejice, les …) ali odpadnega blaga (majice, krpe …), z uporabo belega lepila za les Pattex. Predvidena velikost izdelka je bila A3 format. Izdelek je predstavljal »Kekce in Mojce«, kako skrbijo za gozd, urejajo odpadke, skrbijo za živali, kako se učijo in živijo danes v dobi računalnikov …

Komisija je med prispelimi izdelki izbrala zmagovalce v kategoriji:
VRTEC Vrtec Agata pri OŠ Poljane, skupina Zmaji in Vrtec Vojke Napokoj pri OŠ Jurija Vege Moravče
ŠOLA – Ob Rinži Kočevje

Nagrajenci so prejeli vrednostni bon v višini 1.900 evrov za naravoslovni tabor v Penzionu Na Razpotju v neposredni bližini Pravljičnega gozda v Logarski dolini.
Med prispelimi izdelki je komisija izbrala še 12 šol in vrtcev, med katerimi bodo njihovi izdelki izbrani za izdelavo koledarja. Posebno nagrado za izvirnost izdelkov pa sta prejela CUEV Strunjan in OŠ Roje.

Nacionalni koordinator mag. Gregor Cerar je poudaril, da v okviru programa Ekošola želijo čim več otrokom omogočiti aktivnosti v naravnemu okolju, da spoznavajo in raziskujejo naravo in naravne zakoniti na pristen in zabaven način. S pomočjo partnerjev projekta bodo tri skupine otrok preživele kratke počitnice v Pravljičnem gozdu v osrčju Logarske doline. Ob spoznavanju pravljičnih junakov bodo razgibali svoje telo in čutila ter spoznavali bližnji gozd. Narava je za otroka zakladnica raziskovalnih vsebin in s svojo pestrostjo vpliva na otroka, ki pridobiva temeljna naravoslovna znanja za trajnostni razvoj, kar je tudi poslanstvo programa Ekošola.

Program Ekošola 
Ekošola je sestavni del prizadevanj Evropske unije za okoljevarstveno izobraževanje, ki ga v Sloveniji izvaja Društvo za okoljsko vzgojo Evrope v Sloveniji – DOVES. Nosilec projekta na svetovni ravni je Fundacija za okoljsko izobraževanje in vzgojo ter izobraževanje za trajnostni razvoj (FEE), ki je bila ustanovljena z namenom, da organizirano in načrtno pospeši okoljsko izobraževanje in ozaveščanje. Od leta 1994, ko je mednarodni program Eco-Schools začel delovati, število sodelujočih šol nenehno raste. Veliko k temu prispeva njegova narava – na preprost in razumljiv način pristopa k okoljskemu izobraževanju, vodstvo programa pa podpira hitro rast sodelujočih šol v posameznih državah, kot tudi širjenje mednarodne mreže z večanjem števila sodelujočih držav. Program Eco-Schools je danes prisoten v več kot 60 državah po vsem svetu in v skoraj vseh državah članicah EU ter vključuje več kot 10 milijonov otrok in 600.000 učiteljev.

Cilj programa Ekošola je razvijanje in razumevanje trajnostnega razvoja na vseh ravneh življenja. Mlade in učitelje spodbuja k povezovanju okoljskih vsebin z vsakdanjim življenjem, kar je temelj šole prihodnosti. Prav zato je lahko program Ekošola sestavni del vzgojnega načrta šole.
Slovenija ima v okviru mednarodnega programa Ekošola poseben status, saj spada v sam vrh tako po številu vključenih šol kot po številu podeljenih zelenih zastav in je zato zgled drugim. Program Ekošola se je v okviru društva DOVES v Sloveniji začel razvijati že leta 1996, do danes pa se je razširil na 717 ustanov. 

Več informacij o programu Ekošola na www.ekosola.si

Avtor: Miha Ulčar; Foto: DOVES – FEE Slovenia
Tagi