Za soncem na goro! – 25 let Homških sončkov

Začetek zgodbe Homških sončkov – homških skavtov sega v leto 1991. Ves ta čas jim ogenj in skavtski duh uspeva ohranjati že 25 let. Obletnico so seveda tudi primerno obeležili in sicer v nedeljo, 14. maja 2017, ko so skavti skupaj z duhovnimi asistenti ter vsemi, ki so bili in so povezani s Homškimi sončki, najprej zbrali pri sveti maši v cerkvi sv. Jožefa na Viru pri Domžalah, nato pa so nadaljevali praznovanje z druženjem v spodnji dvorani, kjer so skupaj obujali spomine na prehojeno pot.

Bilo je davnega leta 1991, ko sta Marjeta Šarc in Polona Kosmač zbrali pogum in prišli do takratnega homškega župnika Lojzeta Goloba in mu rekli: »Gospod župnik, midve bi mele skavte na Homcu!« To je bilo pogumno dejanje. Župnik se je strinjal in začeli sta z izvidniki in vodnicami. Čez dve leti so se razširili na vejo PP in nato še na volčiče in volkuljice. Voditelji so molili k očetu, da bi jih varoval, jim pomagal in jih spremljal na poti, polni izzivov, ki jih čakajo. Po šestih letih delovanja je bilo treba končno izbrati ime. Eni od voditeljic, Tini, se je posvetilo: »Hevreka! imenujmo se Homški sončki!« In so se zahvalili za modrost črnolase voditeljice, da se je spomnila tako dobrega imena. V tem obdobju se je zamenjalo nekaj voditeljev, prihajalo je tudi vedno več mladih, ki so si želeli živeti na skavtski način. Zgodili so se tabori, prednovoletne zabave, miklavževanja … Leta polna dogodivščin hitro minevajo in že so pri številki 25.

Srečanje ob 25-letnici delovanja Homških sončkov so začeli s sveto mašo v cerkvi sv. Jožefa na Viru pri Domžalah. Mašo je daroval Janez Gerčar, župnik v Šmarci, somaševali pa so še Jaroslav Kneževič, kapucin v Ljubljana Štepanja vas, Aleksander Urek, župnik na Viru in Lojze Hostnik, župnik na Homcu. Srečanja se je udeležil tudi prvi homški duhovni asistent, nekdanji homški župnik, Lojze Golob, ki sedaj službuje v Dobravi pri Ljubljani.

Po maši je v dvorani sledila še prireditev, saj so pripravili kviz, ki ga je vodil Matej Lovšin, vmes pa so prikazovali tudi fotografije in video utrinke od številnih dogodivščin, ki so se jim pripetile v teh 25. letih. Bilo je veliko lepih spominov, s polno veselja, smeha, dogodivščin, prijateljstva, petja ter zanimivih popotovanj po Sloveniji in širom sveta. Na prireditvi je bilo poskrbljeno tudi za glasbo v živo, za kar je poskrbela njihova glasbena skupina Zaspane banane. Na koncu so praznovanju dodali še piko na »i« in sicer so se posladkali s številnimi sladkimi dobrotami, za katere so poskrbeli starejši skavti in starši. Številnih tort, nekatere so bile prav izvirne, ter tudi drugih sladkih dobrot so se seveda najbolj razveselili najmlajši skavti.

Homški skavti pravijo, da jim ogenj in skavtski duh uspeva ohranjati že 25 let in to predvsem zaradi povezanosti voditeljev, tako nekdanjih, kot tudi sedanjih. Da so homški skavti na četrt stoletni poti premagali vse izzive, gre pripisati tudi njihovi enotnosti in pripadnosti. Tudi kadar jim ni bilo lahko, včasih pridejo tudi težki trenutki, ki jih je potrebno premagati, so jim skupni spomini na pretekle poletne tabore in druge dogodivščine vezale skupaj.

Več fotoutrinkov s praznovanja si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi