Za novega ljubljanskega pomožnega škofa je bil imenovan Franc Šuštar iz Preserij pri Radomljah

Po imenovanju in posvečenju novega ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, je papež Frančišek včeraj za ljubljanskega pomožnega škofa in naslovnega škofa škofije Ressiane imenoval dr. Franca Šuštarja, ki izhaja iz Preserij pri Radomljah. Do sedaj je bil dr. Franc Šuštar ravnatelj ljubljanskega bogoslovnega semenišča. Homška župnija pa je z njegovim imenovanjem dobila svojega prvega škofa.

Dr. Franc Šuštar, ki bo škofovsko posvečenje prejel 15. marca 2015, v ljubljanski stolnici, se je rodil 27. aprila 1959 v Ljubljani. Otroštvo je preživel v kmečki družini v vasi Preserje pri Radomljah, po osnovni šoli pa je med letoma 1974 do 1978 živel v semenišču v Vipavi. Po odsluženem vojaškem roku je vstopil v bogoslovno semenišče in se vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Dve leti kasneje ga je takratni nadškof Alojzij Šuštar poslal na študij v Rim, kjer je končal doktorat s področja osnovnega bogoslovja na Papeški univerzi Gregoriani.

Novoimenovani pomožni škof dr. Franc Šuštar je včeraj v prvi izjavi za javnost dejal, da »škofovska služba obsega zelo široko področje delovanja in služenja Cerkvi«, in dodal, da sam na to gleda »z velikim spoštovanjem, strahom in zaupanjem, da bom orodje v božjih rokah«. Za škofovsko geslo si je Šuštar izbral Gospod je blizu, saj sta, kot je še povedal, gospodova bližina in njegovo delo pravzaprav razlog za veselje, zaupanje in premagovanje težav.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: siol.net
Tagi