Za dober namen pretekli več kot 9.000 km

Jubilejni Triglav tek na Brdo pri Kranju privabil več kot 1.500 tekačev in obiskovalcev

Več kot 1.500 tekačev in obiskovalcev jubilejnega 10. Triglav teka je v soboto, 10. 9. 2022, prispevalo k nepozabnemu športno-rekreacijskemu dogodku na Brdu pri Kranju. Tekači vseh generacij so se ob podpori vrhunskih športnikov preizkusili v šestih tekaških izzivih: otroškem teku Kuža Pazi, družinskem teku, štafetnem teku trojk, polmaratonu, teku na 10 in na 5 km. Tudi letos so po stezah protokolarnega parka Brdo tekli za dober namen – boljšo oskrbo novorojenčkov, obenem pa je bila v ospredju trajnostna naravnanost dogodka.

Več kot 1.300 tekačev vseh starosti in stopenj pripravljenosti je na 10. Triglav teku skupaj preteklo več kot 9.000 kilometrov. Najboljši rezultat na 5 km je s časom 00:25:09 dosegla Jana Bratina, v moški kategoriji pa je s časom 00:18:12 slavil Enej Kovač. Razdaljo 10 km je najhitreje, s časom 00:37:58, pretekla Neža Žerjav, v moški kategoriji pa Tadej Grilc, ki je razdaljo pretekel v 00:34:11. Najdaljšo preizkušnjo – polmaraton – je najhitreje, v 01:31:14, pretekla Katja Juhart. S časom 01:19:59 je ciljno črto prečkal Marko Krišelj, zmagovalec v moški kategoriji.

Za tekače navijalo 17 vrhunskih športnikov

Triglav tek k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu spodbuja vse generacije, zato prireditev že vsa leta podpirajo tudi številni slovenski vrhunski športniki. »Triglav tek je priložnost za dober trening, proga je nezahtevna in prijetna. Obenem kot športnik z udeležbo izkažem hvaležnost Zavarovalnici Triglav, ki podpira parašport v Sloveniji. Na dogodku je tudi priložnost, da se fotografiram s katerim od cenjenih športnikov; lani sem v cilj pritekel skupaj s smučarskim skakalcem Petrom Prevcem. Ker sem vedel, da nas tudi letos čaka prijeten dogodek, sem se Triglav teka ponovno udeležil,« je na dogodku povedal naš slepi tekač Robi Kogovšek, tudi ambasador Triglav teka.

Poleg njega so za tekače ob trasah in v ciljnih ravninah navijali še drugi vrhunski športniki, med njimi smučarski skakalci Cene Prevc, Nika Križnar in Urša Bogataj, biatlonci Anamarija Lampič, Jakov Fak, Klemen Bauer, deskarja na snegu Žan Košir in Rok Marguč ter smučarski tekači Vesna Fabjan, Eva Urevc, Neža Žerjav in Miha Ličef.

Usmerjeni v trajnost in dobrodelnost

Triglav tek je več kot zgolj tekmovanje in merjenje časa v ciljni ravnini. »Je dogodek, ki združuje ljubezen do športa in narave, povezuje vse generacije, spodbuja vztrajnost, dobrodelnost ter zdrav in aktiven življenjski slog. To smo pokazali tudi letos, ko smo s številnimi tekači in drugimi obiskovalci ustvarili nepozaben dogodek v osrčju narave. V želji, da negujemo naravo in varujemo našo prihodnost, smo tokrat posebno pozornost namenili trajnosti. Triglav tek namreč prispeva tudi k uresničevanju nekaterih ciljev v sklopu projekta Zavarujmo prihodnost in predstavlja del trajnostno naravnanega delovanja Zavarovalnice Triglav,« je na dogodku povedal Tadej Čoroli, član uprave Zavarovalnice Triglav.

Tako so si organizatorji Triglav teka tudi letos prizadevali, da naravo v protokolarnem parku Brdo zapustijo brez enega odpadka. Tekačem so na dogodku postregli z lokalno pridelano hrano, boni zanjo pa so bili iz papirja, ki vsebuje semena, tako da bodo lahko papir tudi posadili. Promocijsko gradivo so udeležencem letos v večji meri posredovali v digitalni obliki. Trajnost je zaznamoval še razpis ‘Pazi to! Huda izkušnja’, prek katerega sta dva študenta sodelovala kot koordinatorja za trajnostni razvoj na omenjenem športno-družabnem dogodku.

Poleg spodbude posameznikov h gibanju je prireditev že tradicionalno posvečena tudi najranljivejšim članom naše družbe. Zavarovalnica Triglav je namreč tudi letos predala donacijo bolnišničnim ustanovam. Direktorica službe za trženjsko komuniciranje v Zavarovalnici Triglav Tjaša Kolenc Filipčič je bon v višini 15.000 evrov izročila Ultrazvočnemu društvu za projekt Slojenčki, ki bo sredstva namenilo nakupu oksimetrov in grelnih gnezd za potrebe slovenskih porodnišnic.

10 številk 10. Triglav teka

  • 10 let Triglav teka = skoraj 15.000 tekačev
  • 15.000 tekačev = 115.444 pretečenih kilometrov
  • 1:25:56 = najboljši čas na 21 km v ženski kategoriji na vseh 10 dogodkih
  • 1:10:34 = najboljši čas na 21 km v moški kategoriji na vseh 10 dogodkih
  • 10. Triglav tek = 17 slovenskih športnih junakov, ambasadorjev, ki na dogodku navijajo za tekače vseh generacij
  • 10. Triglav tek = 15.000 evrov za Ultrazvočno društvo
  • 10 let Triglav teka = 158.867,87 evrov donacij za zdravstvene ustanove (14 porodnišnic oziroma porodnih oddelkov, Ultrazvočno društvo za projekt Slojenčki, ljubljanska Pediatrična klinika in Univerzitetni klinični center Ljubljana)
  • 10. Triglav tek = več kot 170 tekaških pripravljalnih vadb v 9 slovenskih krajih
  • 170 tekaških vadb = več kot 250 tekačev, ki so se na 10. Triglav tek pripravljali skoraj 17 tednov
  • 10. Triglav tek = 1.300 toplih obrokov iz lokalno pridelane hrane

Miha Ulčar; Foto: Zavarovalnica Triglav

Tagi