Z drsalkami in hokejsko palico se Jure Stopar tokrat odpravlja v peščene Združene arabske emirate

Jure Stopar iz Preserij pri Radomljah bo po treh letih ponovno postal profesionalni hokejist in to ne na domačih ledenih ploskvah, temveč daleč proč od slovenske zelene oaze. Njegovo novo službovanje kot hokejski trener in igralec bo kmalu v puščavi, kjer je polno zelenih oaz in še marsičesa zanimivega. Predvidevamo, da ste uganili, da govorimo bogati zalivski državi; Združenih arabskih emiratih, kjer v zadnjih letih ogromno finančnih sredstev vlagajo v turizem, razvoj športa in še marsikam.

Jure Stopar, ki je vse svoje otroštvo in mladost posvetil športu, natančneje hokeju. Svojo športno pot je začel v HK Triglav Kranj, kjer je postal mladinski državni prvak v starosti do 20 let. Njegova profesionalna športna pot se je začela pri HK Slavija 2004/08 in nadaljevala na Danskem v IK Hvidovre 2007/08. Igral je tudi v HK Maribor 2008/09, v HC Mulhouse v Franciji 2009/10 in 2011/12, kjer je postal francoski državni prvaki in v HDD Olimpija 2010/11. Bil je tudi član slovenske mladinske in članske reprezentance, sodeloval je na dveh svetovnih prvenstvih v starosti do18 let, enem svetovnem mladinskem prvenstvu v starosti do 20 let. Za slovensko člansko hokejsko reprezentanco je odigral šest tekem.

»Pred tremi leti sem se odločil, da hokejsko palico vsaj na profesionalni ravni odložim v kot. Zapustil sem francoski klub HC Mulhouse ter se odpravil v domovino z željo, da dokončam šolo in poskusim še kakšne nove stvari, saj mi takrat zmanjkalo motivacije za hokej«, pravi v uvodu Jure. Pred časom ga je kontaktiral finski strokovnjak, ki deluje v Združenih arabskih emiratih. »Prišla je priložnost, da nadaljujem s hokejem. Obenem pa mi je doma postalo dolgočasno, v službi mi niso zagotovili napredovanja, ki so mi ga obljubili. V kratkem se odpravljam v mesto Al Ain, kjer bom treniral mlajše selekcije in sicer U8 in U12. Prav tako bom poleg tega tudi igral za tamkajšnji klub.«

Jure je s klubom podpisal dveletno pogodbo (fiksno pogodbo), nudili mu bodo tudi stanovanje in avtomobil. »Tam poskrbijo za vse, prav tako veliko denarja vlagajo v razvoj športa«, pove Jure. Na vprašanje na koliko časa se bo vračal domov odgovori: »Imam trideset dni dopusta na leto. Seveda se bom oglasil tudi doma, bom pa poskušal čim bolj izkoristiti ta čas in si ogledati Združene arabske emirate ter po možnosti še del Indije, saj ti dve državi mejita.« Seveda pa bo njegova prva skrb hokej, kjer si želi udejstvovati čim bolj aktivno. Poleg tega bo tudi študiral na daljavo. Dolgčas mu zagotovo ne bo, pa tudi vroče ne. Poleti je tam tudi 50 stopinj. V zadnjem času je v tej zalivski državici našlo dela kar nekaj Slovenk in Slovencev. Z nekaterimi je že v stiku, tako da bo imel tam na voljo tudi prijatelje iz domačih logov.

Pravi, da ima drsalke in hokejsko palico že pripravljeno in da se veseli novih izzivov. Mi mu želimo veliko sreče in, da čim bolj izkoristi ta čas ter priložnosti, ki ga čakajo v tej zalivski državi.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Jureta Stoparja
Tagi