Z dobrodelno akcijo Manj svečk za manj grobov zbrali kar 4.200 evrov

Dobrodelna akcija »Manj svečk za manj grobov«, ki je lani ob dnevu spomina na mrtve že tretje leto zapored potekala na nekaterih pokopališčih v domžalski občini, je že zagotovo prerasla prvotne začetne okvire, saj je odziv obiskovalcev pokopališč na to akcijo iz leta v leto večji. To pa se pozna po izkupičku lanskoletne akcije, ko so glede na predhodno leto zbrali še enkrat več sredstev in sicer kar 4.200 evrov, ki so jih organizatorji akcije iz OŠ Domžale danes s simboličnim bonom predali Domu upokojencev Domžale, ki bo omenjena sredstva porabil za nakup izkašljevalnika ter dihalnih mask.

Lani ob dnevu spomina na mrtve je že tretje leto zapored na pokopališčih v Domžalah, Ihanu, Dobu in v Radomljah potekala dobrodelna akcija »Manj svečk za manj grobov«. Prostovoljci so na stojnicah opremljenih s plakati obveščali vse obiskovalce pokopališč, da lahko z majhnim prostovoljnim prispevkom pripomorejo k pomoči še živečim, ki potrebujejo pomoč. V zameno za dar so obiskovalci pokopališč prejeli zastavico sočutja, ki so jo lahko pustili namesto svečk na grobu.

Organizatorji dobrodelne akcije se vsako leto tudi odločijo za kaj bodo namenili sredstva. Zbrana sredstva iz zadnje akcije so namenili za nakup izkašljevalnika za Dom upokojencev Domžale. Gre za aparat, ki po principu svojega delovanja simulira kašelj. V dihalne poti dovaja pozitivni tlak in tako napolni pljuča z zrakom. Nato nenadoma preklopi na dovajanje negativnega tlaka, ki potisne zrak iz pljuč ven. Ponavljajoči preskoki iz pozitivnega na negativni tlak v dihalnih poteh, povzročijo visok ekspiratorni pretok, ki omogoča odstranitev mukusa ali drugih tujkov z dihalnih poti.

Ob uspešno zaključeni akciji so danes dopoldan v prostorih Doma upokojencev pripravili krajšo slovesnost s predajo simboličnega bona. Slovesne predaje bona so se udeležili ravnatelj OŠ Domžale, Uroš Govc, vodja dobrodelne akcije, Mojca Kanduscher ter nekateri učenci OŠ Domžale, ki so vsem zbranim pripravili zanimiv kulturno-glasbeni program. Simbolični ček pa je sprejela direktorica Doma upokojencev Domžale, mag. Nataša Zalokar, ki se je med drugim zahvalila za zbrana sredstva, s katerimi bodo lahko izvedli nakup izkašljevalnika ter dihalnih mask. Prav tako se je zahvalila vsem, ki so s svojim trudom poskrbeli, da se je akcija uspešno izpeljala.

Simbolični bon je direktorici mag. Nataši Zalokar predala vodja dobrodelne akcije Mojca Kanduscher iz OŠ Domžale.

Po besedah vodje dobrodelne akcije v občini Domžale, Mojce Kanduscher iz OŠ Domžale, so z odzivom ljudi na akcijo izredno zadovoljni. Ker je bilo zadnji dan povpraševanje po zastavicah izjemno veliko, je le-teh tudi zmanjkalo. Po njenih besedah omenjena akcija predstavlja dobrodelnost, medgeneracijsko sodelovanje, saj pri akciji sodelujejo učenci, njihovi starši ter učitelji OŠ Domžale in stanovalci Doma upokojencev Domžale. Prav tako je ta akcija ekološko usmerjena, saj z njo želijo omejiti pretirano krašenje grobov in namesto kupa ekološko spornih sveč, sredstva nameniti v dobrodelne namene. »Akcija je več kot odlično uspela, saj smo letos zbrali še enkrat več sredstev kot lani«, je dejala Kanduscherjeva in dodala: »Hvala tudi vsem obiskovalcem pokopališč, ki so se izredno pozitivno odzvali na našo akcijo ter tudi donatorjem, ki so nam omogočili izdelavo plakatov. letakov in zastavic.«

Ker so z akcijo Manj svečk za manj grobov mladi v Zagorju prvič pričeli v letu 2009, se je slovesne predaje bona udeležil tudi Primož Jelševar iz Občinskega odbora Nove generacije SLS Zagorje. Omenjeni akciji se je leta 2012 pridružila OŠ Domžale in Domu upokojencev Domžale poklonila defibrilator. Lani so za zbrana sredstva kupili motomed – napravo, ki pomaga pri razgibavanju.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi