Vsak ponedeljek po viške hrane

Projekt Viški hrane poteka v občini Domžale pod okriljem Lions kluba Domžale od aprila 2014. Pri njem že od samega začetka aktivno sodeluje tudi Nogometni klub Domžale. Projekt temelji na delu prostovoljcev, ki vsakodnevno zbirajo viške hrane ali hrano pred pretekom roka uporabe takoj po zaprtju trgovin, in sicer dveh Mercatorjevih in ene Tuševe trgovine v centru Domžal. Igralci, vodstvo in zaposleni v NK Domžale so tako z dosedanjim pokrivanjem in zbiranjem hrane ob ponedeljkih v dobrih dveh letih in pol hrano prevzeli več kot 130-krat.

Tako kot si lahko ogledate na posnetku, se vse skupaj začne kmalu po 20. uri zvečer, ko se izbrani prostovoljec s svojim avtomobilom odpravi najprej po primerne posode, nato pa do izbranih trgovin. Prostovoljci v vsaki od trgovin prevzamejo hrano, zapakirano in stehtano, jo zložijo v posebne Haccp posode in jo dostavijo v Dom upokojencev Domžale, kjer je čez noč ustrezno shranjena. Mnogokrat je zaradi količin hrane potreben tudi trikraten prevoz. Med zbrano hrano prevladujejo izdelki iz toploteke, sadje in zelenjava, mlečni izdelki, pripravljeni sendviči in solate, pa tudi sladice in kruh, ki jim je tisti dan pretekel rok uporabe ali pa niso bili prodani do zaprtja trgovin. Naslednji dan je hrana prepeljana na domove po razporedu več kot 40 socialno ogroženim družinam ali posameznikom iz občine Domžale. Enkrat tedensko pa je hrana razdeljena v okviru Karitasa in Rdečega križa. Količine zbrane hrane, ki bi bila sicer uničena in zavržena, tako z odgovorno odločitvijo trgovcev, primerno organizacijo in prostovoljnim delom, konča pri ljudeh, ki jim to res veliko pomeni.

Splošna ocena je, da se je projekt dobro prijel in poteka brez zapletov in težav. Količina zbrane hrane in njena vrednost sta takšni, da lahko govorimo o IZJEMNEM USPEHU in dokončno potrdili vse prednosti in pozitivne cilje. V NK Domžale smo zato veseli in ponosni, da sodelujemo in dajemo svoj deležÂ k temu, da vsaj del sicer ogromnih količin zavržene hrane v Evropi in Sloveniji, konča pri ljudeh, ki nimajo vedno dovolj denarja za njen nakup.

NK Domžale
Video: Sedo Rošić 

Tagi