Vrtcu Antona Medveda Kamnik podeljena evropska nagrada EITA za inovativno poučevanje

V sredo, 7. decembra 2022, so se predstavniki Vrtca Antona Medveda Kamnik udeležili slavnostne podelitve v Cankarjevem domu, kjer je organizacija Cmepius v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport podelila nacionalna priznanja za najbolj izstopajoče mednarodne projekte v programih Erasmus+ in eTwinning ter evropske nagrade za inovativno poučevanje za leto 2022. Med nagrajenci je tudi Vrtec Antona Medveda Kamnik, ki je prvi predšolski zavod v Sloveniji, ki je prejel prestižno evropsko nagrado EITA.

“V Vrtcu Antona Medveda Kamnik se zavedamo, da je nagrada proces dolgoletnega, inovativno – načrtovanega dela, katerega povod so otroci v smislu zagotavljanja optimalnega, zdravega razvoja, glede na izzive današnjega časa. V našem vrtcu skozi vsakdanjik trajnostno zagotavljamo izvajanja dejavnosti v naravnem učnem okolju, kjer so otroci gibalno in miselno aktivni. In ravno zagotavljanje trajnosti, katera je del našega načina življenja v vrtcu, je bila s strani evropskih strokovnjakov prepoznana in nagrajena z odličnostjo. Trajnost v pomenu spodbujanja gibanja, proste igre v naravnih učnih okoljih in priložnosti za optimalni razvoj vseh otrok, še posebej otrok s posebnostmi v razvoju. Pridobljena nagrada nas spodbuja, da bomo pri našem delu še naprej kakovostni, inovativni in bomo še naprej strmeli k zagotavljanju trajnosti,” so ob prejemu Evropske nagrade EITA za inovativno poučevanje povedali v Vrtcu Antona Medveda Kamnik.

Evropsko nagrado za inovativno poučevanje Evropska komisija podeljuje od lani, in sicer zaključenim projektom v okviru programa Erasmus+, izbor katerih vsakokrat opravijo nacionalne agencije Erasmus+. Vsako leto je določena tudi posebna tematika, v okviru katere so izbrani nagrajeni projekti, in za leto 2022 so to kreativnost v učnih okoljih, trajnostni razvoj in vključevanje. Predstavniki nagrajenih institucij so letos oktobra odpotovali v Bruselj, kjer so se zbrali na slavnostni podelitvi nagrad, čas pa so izkoristili tudi za druženje in izmenjavo odličnih pedagoških praks. “Naš vrtec je zastopala svetovalna delavka Janja Hudej, ki je bila poleg vodstva tudi koordinatorka projekta. Evropska nagrada za inovativno poučevanje pomeni pomembno potrditev vsem sodelujočim v nagrajenih projektih, saj so s svojim delom izjemno prispevali k ustvarjanju sodobnih – kreativnih, vključujočih in trajnostnih – učnih okolij. Nagrada je tudi priznanje za odlične pedagoške prakse, ki se kažejo v okviru projektov Erasmus+ in ki se odražajo tudi v rednem pedagoškem delu na vseh ravneh izobraževanja v slovenskem izobraževalnem prostoru.”

Slavnostna podelitev v Cankarjevem klubu.

Obrazložitev nagrade s strani evropske strokovne komisije za podelitev nagrade:

Vrtec Antona Medveda Kamnik – With open arms

V Vrtcu Antona Medveda Kamnik dajejo velik poudarek dejavnostim v naravnem učnem okolju in že več kot desetletje aktivno prenašajo dejavnosti iz igralnice v naravno učno okolje – gozd. V nagrajenem projektu so želeli svoje znanje na tem področju še poglobiti ter primerjati in izmenjati izkušnje s področja gozdne pedagogike in drugih alternativnih pedagoških metod, ki jih bodo lahko uporabljali pri svojem delu. Pri tem so se posebej osredotočili na otroke iz skupin z manj priložnostmi, kot so priseljeni otroci in otroci iz socialno šibkejših okolij, ter prakse, ki bi lahko tem otrokom olajšale vključevanje v vrtec. Projekt je bil močno podprt s strani vodstva organizacije, vzgojitelji pa so znanje, pridobljeno na mobilnosti v tujini, delili s celotnim kolektivom in tudi okoliškimi vrtci. S projektom so vsi zaposleni okrepili svoje strokovne kompetence, predvsem za delo z otroki iz skupin z manj priložnostmi, in usvojili nove metode, ki jih lahko vsakodnevno uporabljajo v kreativnem zunanjem učnem okolju. S promocijo svojega odličnega projekta pa so širili tudi motivacijo in navdušenje za sodelovanje v programu Erasmus+ med svojimi kolegi in širše.

Miha Ulčar; Foto: Vrtec Antona Medveda Kamnik

 

Tagi