Vonj po praznikih med platnicami

“Nikoli obupati! Glavno je, da smo živi in da se imamo radi, da držimo skupaj in se veselimo tudi v težkih trenutkih. Življenje je preveč lepo, da bi iz njega delali solzne doline /…/ Ker na tem božjem svetu itak vse mine.”

Iz knjige: Čas za modrost, Manca Košir

Leto 2020 se počasi poslavlja. Verjetno se tega veselimo vsi, po drugi strani pa ostaja v nas negotovost. Kaj lahko pričakujemo, česa se lahko veselimo, kako načrtovati? Martin Kojc je v svoji knjižni uspešnici Učbenik življenja, ki navdušuje že vse od prve izdaje leta 1935, zapisal: “Ničesar hoteti, pomeni – vse zaželeno dobiti.” Mogoče to ni slab nasvet za čas v katerem živimo in tistega, ki šele prihaja. V letošnjem letu smo bili večino časa omejeni v svoji svobodi, živeli smo po zapovedih in navodilih, ločeni od prijateljev in celo svojih najbližjih. S pristriženimi perutmi in povešenimi glavami, smo se negotovo izogibali stikom, objemom, rokovanju, včasih tudi pogledu. Če smo se včasih razveselili nasmeha na sočloveku, se sedaj razveselimo očesnih gub, saj so znak, da se je pod masko nekdo sprostil, nasmehnil, se nas razveselil.

V teh okoliščinah sem se spomnila Ane Frank in njenega dnevnika, ki ga je pisala v mnogo hujši izolaciji, celih 25 mesecev, ko se je z družino in prijatelji skrivala pred nacisti v zadnjem delu hiše v Amsterdamu. V svojih zapiskih, kjer hranim misli in odlomke iz knjig, ki so meni pomagale v stiski in preizkušnjah, sem našla zapisan odlomek iz njene knjige: “Ne razmišljam o vsej tej bedi, temveč o lepoti, ki je še ostala.” Preproste resnice nam včasih pomagajo prebroditi tesnobne trenutke.

(Foto: Kristina Galun)

Dnevi, ki so pred nami so vedno velik izziv. To je obdobje, ko si ljudje pričaramo praznično vzdušje s prižiganjem luči, s peko dobrot, obdarovanji, okraševanjem doma. Vendar pa včasih tudi vsa svetloba ne more preslepiti skrbi in žalosti. Nekateri pogrešajo pokojne, ki jih več ni, eni se borijo z boleznijo, drugi preprosto s preživetjem. So pa tudi taki, ki bi si želeli le nekoga, s katerim bi se lahko pogovorili. Topla in vzpodbudna beseda ustvarja čudeže in to vsak dan.

V Knjižnici Domžale so police polne knjig, v katerih lahko vsak najde vzpodbudno besedo. Knjige rešujejo življenja. Dobesedno. So prva pomoč pri vsaki težavi, učijo nas tudi, kako biti sami. Potrpežljivo nas čakajo, da se z njimi umaknemo pred ponorelim svetom. S knjigami razumemo in smo razumljeni, odpeljejo nas tja, kamor si sami niti ne predstavljamo, da bi lahko odšli. Zato vas vabimo, da se pustite zapeljati knjigam in preživite praznike tudi med platnicami.

(Foto: Kristina Galun)

Če nimate ideje, kaj brati, vas vabimo na razstavo fotografij v našo knjižnico, ki prikazuje skrivno življenje knjig skoz leto in vam ponuja kar nekaj idej za branje. Razstava je postavljena takoj pri vhodu v knjižnico.

Ob letošnjem 3. decembru, Prešernovem rojstnem dnevu smo za vas pripravili natečaj Misli srca.

Spomladi ob prvem valu je bil velik odziv na naš natečaj Poezija zdravi, zato vas sedaj vabimo k pisanju kratkih izrekov, misli, humornih izjav in rim, ki jih lahko pošljete do 8. februarja na e-naslov prireditve@dom.sik.si. Najboljše prispevke bomo objavili in nagradili. Z branjem in pisanjem skrbimo za možgansko kondicijo, ki je vedno bolj pomembna, zato vabljeni, da se nam pridružite v igranju z besedami.

(Foto: Kristina Galun)

Knjižnica je trenutno še vedno odprta po skrajšanem delovnem času. Knjige je treba predhodno rezervirati tako, da nas pokličete ali to storite sami preko aplikacije mCobiss ali Moje knjižnice (Cobiss+). Prost dostop do knjig in oddelka s časopisno, elektronsko in študijsko čitalnico še ni mogoč, vendar si lahko rezervirate tudi revije in DVD-je. Za vse pa smo pripravili pakete knjig po našem izboru, ki vas čakajo pri vhodu. Paketi knjig so zelo priljubljeni in jih ves čas dopolnjujemo, tako za odrasle, kot mladino in najmlajše. Z geslom za podaljševanje knjig imate tudi dostop do elektronskih knjig na portalu Biblos in po novem tudi do zvočnih knjig na Audibook.

Vabimo vas k spremljanju naše spletne strani, kjer redno objavljamo obvestila in pestre e-vsebine, ki jih pripravljamo za vas. Spremljate nas na našem Facebooku in Instagramu. Zagotovo boste našli zanimive vsebine za vso družino.

(Foto: Kristina Galun)

Ob koncu vam kolektiv Knjižnice Domžale in njenih enot želi, da vsaj za trenutek pozabite na slabe stvari. Osredotočite se na vse dobro v svojih življenjih. Zagotovo je tudi tega nekaj. Želimo vam vsega, kar si sami želite. Zahvaljujemo se vam za obiskovanje naše bogate knjižnice in potrpežljivost v nenavadnih razmerah, predvsem pa za vaše lepe odzive, ko preberete nekaj, kar se vas je dotaknilo in vas premaknilo. Hvaležni smo tudi, da vam je toliko pomenila odprtost knjižnice, pa čeprav po prilagojenem urniku. Za mnoge od vas je bil to otok sredi razburkanega morja, kar je v času, ko se vse dogaja preko spleta, pravi balzam in upanje za vse nas. Branje je pomemben kulturen dosežek človeka in za vse nas bo dobro, da to tudi ostane.

Za konec vam za praznike podarjamo odlomek iz novega, izjemnega avtobiografskega romana Ferija Lainščka, Kurji pastir:

“Nikar se ne boj, ji je pravil, zavedava se, kaj naju čaka, veva, kaj morava storiti, in napravili bova to najboljše, kakor znava. Trpeli bova in trepetali, a ne bova popuščali, borili se bova do slednjega, če bo treba, klicali na pomoč vse angele in svetnike, oni pa bodo zanesljivo prišli, saj ko začutijo, da je nekdo pripravljen na boj in zmožen dati od sebe vse, kar zmore, takrat zmeraj pridejo …”

Vse dobro,

Kristina Galun, Knjižnica Domžale

 

Tagi