Vilinski Homec in Pravljični Šumberk v ožjem izboru za nagrado Jakob za leto 2023

Nagrada Jakob je Mednarodna nagrada za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu, ki se v letu 2023 podeljuje vzpostavljenim tematskim potem. Med tematskimi potmi, ki jih je komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, predsednik in člani Jana Apih, Mateja Sušnik, Marko Lenarčič in Jože Prah, uvrstila v ožji izbor, je tudi Pravljično-doživljajska transverzala po Sloveniji, ki poteka tudi v občini Domžale. Inovativnost Pravljično-doživljajske transverzale je, da bogato slovensko kulturno in naravno dediščino razlagajo navihani škrati, čarovnice in čarovniki ter druga pravljična bitja.

Vzpostavitev doživljajskih tematskih poti, kot sta Vilinski Homec in Pravljični Šumberk, je del aktivnosti za razvoj turizma v občini Domžale, ki so zapisane tudi v Strategiji turizma 2022 – 2029.

Za Pravljično-doživljajsko transverzalo po Sloveniji stoji Zavod Škrateljc. Zanj je komisija zapisala »Zavod Škrateljc nadaljuje svoje izjemno poslanstvo in vpenja pravljični svet v naravno in kulturno okolje«, za Pravljično-doživljajsko transverzalo po Sloveniji pa »Turistični proizvod je namenjen otrokom in družinam, vsekakor pa je tudi drugim strastnim skupinam, ki s pomočjo pravljičnih doživljajskih vsebin spoznavajo različnosti Slovenije.«

Pravljično-doživljajska transverzala po Sloveniji povezuje tematske poti, ki so namenjene najmlajšim pohodnikom in ustvarijo del doživetja tudi z zgodbicami, glasbo, slikanicami, beležnicami in drugimi živimi programi ob priložnostnih dogodkih.

Pravljični Šumberk

Pravljično-doživljajska pot Pravljični Šumberk se prične v Kavarni Češmin v Češminovem parku v središču Domžal. Pot vodi ob Kamniški Bistrici do Šumberka in nato krožno nazaj na izhodišče, kjer škratolovce za opravljeno nalogo čaka nagrada. Pot je dolga 3,54 km, na njej boste pridelali 134 nadmorske višine. Pot je dobro označena, za vsa doživetja na poti pa bo družina potrebovala okoli 3 ure.

Na poti obiskovalke in obiskovalci spoznajo zgodbo o slamnikih iz Domžal, odpotujejo v prazgodovino kraja in odkrivajo pravljično lep gozd Šumberk, poln raznolikih dreves, živali in kraških jam, v katerih domujeta jamski škrat Domželc in hrošček Simon.

Vilinski Homec

Vilinski Homec je pohodna družinska dogodivščina dolga skoraj 4 kilometre, ki se dvakrat povzpne na Homški hrib. Na poti obiskovalke in obiskovalce presenetijo unikatni leseni elementi, kamni z vklesanimi rastlinami, s katerimi vstopijo v pravljični svet vilincev, spoznajo skavtske vrline, se naučijo marsikaj o zeliščih, pa mlinih in mlinarjih…

Obiskovalke in obiskovalce po poti vodi vilinska beležka. Priporočena starost otrok je 6+.

Petra Petravič; Foto: Občina Domžale

Tagi