Veseli marec v Srečni hiši

V začetku marca Srečno hišo napolnili pisateljica Irma Jančar, prijazni zmajček, izolski lutkarji in mladi plesalci lukoviškega folklornega društva

Prvi marčevski vikend smo v Srečni hiši pozdravili s prav posebnim druženjem, saj nas je tisti petek popoldne v spremstvu pisateljice Irme Jančar in ilustratorja Jureta Kralja, ki sta združila svoje ustvarjalske moči v pred kratkim izdani slikanici Zmajček Pometajček, obiskal tudi čisto pravi – zmajček. Nov mejnik pa je Srečni hiši prinesel že naslednji četrtek, 10. marca, ko smo gostili največ malih obiskovalcev hkrati. Senčno lutkovno predstavo Murenček, ki so jo uprizorili člani Lutkovnega kulturnega društva MARI O NET.TE iz Izole, in plesni nastop otroške folklorne skupine Folklornega kulturnega društva Lukovica si je namreč prišlo ogledat več kot 30 otrok in njihovih staršev.

Mali zmajček, ki z mamo in očkom živi na mostu ob tržnici, se noče umivati v umazani reki. Rad ima svež zrak, čisto vodo in pometene ulice. Nekega dne pa sreča strica smetarja in spozna, da lahko za okolje veliko naredi tudi sam. Prijaznega zmajčka, ki mu je še kako mar za okolje, nam je predstavila njegova 'knjižna mama', pisateljica Irma Jančar, pridružil pa se ji je tudi Jure Kralj, ilustrator, ki je zmajčka tudi likovno upodobil.

Po tem, ko so otroci pa tudi odrasli – Srečno hišo smo tudi tokrat zapolnili do zadnjega kotička – prisluhnili sami zgodbici o zmajčku, jih je ta tudi dejansko obiskal, z njimi pa tudi zaplesal in jih na koncu tudi obdaril z revijo Zmajček.

Otroci so nato v zahvalo obiskovalcem tudi sami narisali zmajčke – nastajali so ne le zeleni, ampak tudi rdeči pa rumeni zmaji in njim podobne domišljijske podobe -, navsezadnje pa so tudi zasluženo posegli po krofkih Moj frosti in čokoladnih jajčkih, ki so nam v Srečno hišo že prinesli velikonočni duh.

Zmajček Pometajček in ilustrator Jure Kralj.

Od druženja z zmajčkom do srečanja z murenčkom

Nov mejnik pa je za Srečno hišo prinesel četrtek, 10. marca, saj smo na enem dogodku – izvzemajoč seveda našo otvoritev novembra 2014 – gostili največ malih obiskovalcev hkrati. Senčno lutkovno predstavo Murenček, ki so jo uprizorili člani Lutkovnega kulturnega društva MARI O NET.TE iz Izole, in plesni nastop otroške folklorne skupine Folklornega kulturnega društva Lukovica si je namreč prišlo ogledat več kot 30 otrok in njihovih staršev.

Po Murenčku, predstavici v tehniki senčnih lutk, in veselem plesu ob harmoniki pa so si starejši otroci in njihovi starši za lahko noč pogledali še lutkovno-pripovedovalsko predstavo z naslovom Oči na drevesu. Predstava, ki je pripravljena po ljudski zgodbi prerijskega ljudstva Šejeni, ima zelo močno sporočilo, da je treba videti stvari skozi oči vseh bitij na zemlji, da lahko končno spregledamo tudi s srcem.

Prvo predstavo o Murenčku so uprizorili Aljoša Križ, Dean Semolič, Martina Ljubič in Patricija Sosič Kobal, Aljoša in Patricija pa sta izvedli tudi drugo, abstraktnejšo, predstavo Oči na drevesu. Predstavi so člani izolskega Lutkovnega kulturnega društva MARI O NET.TE v Srečni hiši uprizorili v zahvalo Marku in Meliti Kveder za njuno sodelovanje in podporo delovanju društva, za katerega izdelujeta lutke, ki nastopajo v njihovih senčnih predstavah.

Pri tem velja omeniti, da se Srečna hiša nahaja v prostorih Avta Kveder, ki je v lasti družine Kveder, prvi pa je podporo Srečni hiši ponudil Markov brat Marjan Kveder.

Mladi plesalci lukoviškega folklornega društva.

Po veselem marcu še živahnejši april

Kot se za spomlad spodobi, pa bo v Srečni hiši živahen tudi april. Začeli bomo z delavnico izdelovanja pletenih košaric z Blažem Križnarjem, ki smo ga gostili tudi na našem lanskem, prvem poletnem, festivalčku – košarice bomo z Blažem pletli v soboto, 9. aprila, od 10.30 do 12.00 – nadaljevali s sodelovanjem na otvoritvi jahalne sezone na škofjeloški Domačiji Lušina, kjer bo v soboto, 23. aprila, v luči Dneva Zemlje, ki bo dan poprej, cel dan pester program za odrasle in otroke, glasbeno pa ga bodo popestrile tudi naše ambasadorke, mlade članice ansambla Skrivnost iz Lukovice, in sklenili s sodelovanjem na dogodku, na praznično sredo, 27. aprila, ki ga pri Avtu Kveder vsako leto pripravi AMD Lukovica.

Po treningu varne vožnje z inštruktorjem policistom na motorju pa prikazu reševanja v primeru prometne nesreče in po predstavitvi dela gasilcev, kar bo potekalo na prostem, bomo točno opoldne v Srečni hiši slišali še o motociklističnih potopisih po Črni Gori, Bosni in Korziki, ob tem pa se bomo sladkali še s pregrešno dobrimi palačinkami in sladoledom Moj frosti. Dogodek bo potekal torej v času sejma v Lukovici in na dan upora proti okupatorju, trajal pa bo od 9. ure, ko se začne varna vožnja pred Avtom Kveder, pa do predvidoma 14. ure, ko se bomo poslovili s polnimi želodčki in z nalezljivo motociklistično energijo.

Avtor: Mateja Kegel Kozlevčar; Foto: Srečna hiša Lukovica
Tagi