V Turnšah uspešno prestavili gnezdo štorkelj. Še bo naraščaj!

Da bo par štorkelj preživel novo sezono v domačem gnezdišču čim bolj varno in pa v miru ter seveda z novim naraščajem, so danes poskrbeli poklicni gasilci CZR Domžale, ki so skupaj z delavci Elektro Ljubljana in koordinatorjem iz Zavoda RS za varstvo narave obstoječe gnezdo iz dimnika večstanovanjske stavbe v Turnšah preselili na drog z betonskim podstavkom, ki so ga delavci ljubljanskega elektra v neposredno bližino prvotnega gnezda postavili prav za ta namen.

Dom je kraj, kjer se počutimo prijetno in varno. To ne velja samo za ljudi, ampak tudi za živali. Med njimi so tudi štorklje, ki se vsako leto spomladi iz toplih krajev vračajo v svoja gnezdišča, ki so si jih ustvarili na dimnikih stanovanjskih zgradb, lesenih ali betonskih drogovih na številnih lokacijah po Sloveniji, med drugim jih najdemo tudi v domžalski občini.

Poklicni gasilci CZR Domžale so bili danes s strani občana, Prirodoslovnega muzeja in Zavoda RS za varstvo narave zaprošeni za pomoč pri prestavitvi gnezda štorkelj v Turnšah. Jani Jeraj, vodja I. izmene nam je povedal, da se je prestavitev gnezda zelo mudila, saj naj bi se štorklje vrnile v kratkem. Dve so namreč že opazili v Dobu. Skupaj z delavci Elektro Ljubljana in koordinatorjem iz Zavoda RS za varstvo narave so obstoječe gnezdo iz dimnika večstanovanjske stavbe prestavili na drog z betonskim podstavkom, ki so ga delavci elektra prav za ta namen postavili okrog 10 do 15 metrov stran od prvotne lokacije. Jeraj nam je še povedal, da so gasilci po prestavitvi gnezda še očistili vrh dimnika in žlebove na večstanovanjski stavbi.

Ker se štorklje vsako pomlad vračajo v isto gnezdo, je zelo pomembno, da gnezda niso prestavili predaleč od prvotne lokacije. Tako je gnezdo pripravljeno, da se štorklje vrnejo iz toplih krajev in se ponovno udomačijo pri nas.

******************************************************************

Dobro uro in pol po objavi prispevka, smo dobili razveseljivo novico, da so eno štorkljo že opazili v gnezdu na novi lokaciji. Dobrodošla doma!

******************************************************************

V Elektro Ljubljana že vrsto let posebno skrb namenjajo štorkljam, skrbijo za njihova gnezdišča in naraščaj. Bele štorklje so ranljiva vrsta, ki je zaradi pomanjkanja prehranjevalnega habitata v Sloveniji zaščitena. Ker pogosto gnezdijo na lokacijah, kjer bi bilo njihovo gnezdo lahko ogroženo, pomagajo pri prestavljanju teh gnezd. Včasih so prestavitve gnezd nujne tudi z vidika nemotene oskrbe z električno energijo.

Na spletni strani Elektra Ljubljana so zapisali, da je na njihovem območju trenutno okoli 40 gnezdišč, opazen pa je trend širjenja populacije štorkelj. Z Zavodom RS za varstvo narave intenzivno sodelujejo v obliki tehnične pomoči reševanja gnezdišč (priskrbijo gnezda in konzole, postavljajo gnezda) in pri obročkanju štorkelj na območju Dolenjske in Bele krajine.

 

Avtor: Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale

Tagi