V Turnšah so se letos podali v kameno dobo

Turistično društvo Turnše – Češenik je na začetku letošnjih poletnih počitnic organiziralo že 19. taborjenje otrok v Turnšah, ki je vsako leto obarvano tematsko. Če so bili udeleženci tabora lani v deželi faraonov, so letos časovno uro premaknili še malo bolj nazaj. Ustavili so se v kameni dobi, natančneje pri Kremenčkovih, kamor so se popeljali s kamenodobnim vozilom.

V prelepi naravi Turnš, daleč stran od mestnega vrveža, se med četrtkom, 24. in nedeljo, 28. junijem 2015, odvija zanimiv tematski tabor, ki je namenjen otrokom v starosti med 3 in 15 let. Letos 30 udeležencev tabora spoznava kameno dobo, za kar pridno skrbi 17 vodnic in vodnikov.

»Ideja za taborjenje vaših otrok se je pred 19. leti porodila v glavi prve taborovodje Katje Jeraj Kolenko. Z željo, da bi otrokom iz vasi popestrila del počitnic, jih približala naravi in z njimi preživela nekaj zabavnih uric, je svoje taborniške veščine prenesla na nekaj somišljenikov, ki so ji z veseljem priskočili na pomoč«, pove Jani Jeraj, predsednik TD Turnše-Češenik..

V štirih dnevih taborjenja počnejo mnogo zanimivih stvari, zato jim nikoli ni dolgčas, nam ob našem obisku pove vodja tabora Urška Kovač. Ko smo jih obiskali so imeli na dnevnem redu ravno vodne igre, sledilo je skupno fotografiranje, potem pa so vsem skupaj razdelili še krofe, s katerimi so si posladkali popoldan.

»Letošnje leto odkrivamo kameno dobo. Po stenah rišemo poslikave, ustvarjamo z glino, se zabavamo ob vodnih igrah, postavljamo in kurimo ognje, zavezujemo vozle, podali smo se na lov za mamutom, obiskali pa bomo tudi železno jamo. Vseskozi pa uživamo v naravi in dobri družbi«, nam zaupa Urška Kovač.

Taborovodja Urška Kovač.

Seveda pa je več kot odlično poskrbljeno tudi za prehrano, po našem odhodu so jih za večerjo čakale slastne pizze, ki so jih spekli v krušni peči. Ker so prišla navodila, da se zaradi suma, da je prišlo do onesnaženja pitne vode iz vodosistema Kolovec, jim je Javno komunalno podjetje Prodnik priskrbelo pitno vodo iz plastenk.

Ob večerih jih obiščejo tudi starši. Marsikateri udeleženec je namreč komaj zlezel iz pleničk in je to za njih prva samostojno potepanje po svetu. Ob večerih se skupaj s starši zberejo ob tabornem ognju, kjer prepevajo taborniške pesmi. Noč pa prespijo v šotorih.

Prav je, da tudi omenimo, kdo vse skrbi za Kremenčkove:

Vodnice: Ana Žagar, Anja Kamenšek, Zala Hrovat, Nika Grošelj, Saša Erbežnik, Vita Osterman, Kristina Sušnik.
Vodniki: Jernej Kokalj, Matevž Kokalj, Matej Kotnik, Luka Kotnik, Žan Kosmatin, Evgen Sušnik.
Tehnična ekipa: Miha Mahkota, Gašper Mahkota, Simon Kvas.
Starešina: Katja Jeraj Kolenko.
Gospodar tabora: Alojz Kolenko.
Dežurni medicinski sestri: Anja Kamenšek, Saša Erbežnik.
Blagajničarka: Ana Žagar.
Tajnik: Matej Kotnik.
Taborovodja: Urška Kovač.

Kam bodo bodo pognali časovno uro ob letu osorej, se pa zaenkrat še ne ve. Vsekarkor bo tudi prihodnje leto 20 tabor tematsko zanimivo obarvano. Morda se bodo po Turnšah sprehajali dinozavri  …

Avtor: Miha Ulčar: Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi