V sožitju s knjigo: Že štiri leta zapored preizkušajo sebe in premikajo gore

Tudi letos, že četrto leto zapored, v Knjižnici Domžale poteka projekt V sožitju s knjigo (bralna značka za osebe z motnjami v duševnem razvoju). V sodelovanju z Medobčinskim društvom Sožitje se enkrat na mesec skupina odraslih z motnjami v duševnem razvoju udeleži srečanja, na katerem prebirajo knjige in se o njih pogovarjajo.

Slavnostni zaključek letošnje bralne značke in podelitev priznanj je bil v ponedeljek, 7. marca 2016, v dvorani Knjižnice Domžale. Med 29. februarjem in 14. marcem pa je na oddelku za otroke in mladino na ogled tudi razstava, na kateri so prikazani utrinki z bralnih srečanj ter izdelki in fotografije dejavnosti, ki jih organizira Medobčinsko društvo Sožitje, ki letos praznuje 50 let delovanja in je tretje najstarejše društvo v Sloveniji. 

V preddverju knjižnice so nam najprej zaplesali udeleženci plesne delavnice Sožitja pod vodstvom mentorja Klemena Pirnarja, zatem pa smo se preselili v dvorano kjer je potekal nadaljevalni program ter podelitev priznanj. V uvodu so nam zapele članice vokalne skupine ANIME, ki so še v nadaljevanju med programom zapele nekaj pesmi.

Napovedovalka Eva Plaznik je najprej povabila h govoru mag. Barbaro Zupanc Oberwalder, ki je med drugim povedala: »Zakladi so takšni in drugačni in eden takih so knjige, ki v sebi skrivajo vse znanje in modrosti sveta. V Knjižnici Domžale spodbujamo, omogočamo in povezujemo različne dejavnost. Danes smo tukaj zbrani vsi, ki še posebno radi veliko berete in se o knjigah veliko pogovarjate. Od septembra do marca ste skupaj brali in danes ste dosegli vrhunec. Danes boste prejeli bralna priznanja in vesela sem, da ste vztrajali do konca. Vesela sem, da vas je vsako leto več pri tem projektu. Verjamem, da boste vztrajni še naprej …«

Nato je spregovorila direktorija Medobčinskega društva Sožitje dr. Tatjana Novak: »Najprej bi pozdravila gospo Ljudmilo Novak, predsednico NSi, ki se je odzvala našemu vabilu, kot tudi osebje Knjižnice Domžale. Že štiri leta zapored preizkušamo sebe in premikamo gore. Knjiga odpira srca in širi obzorja. To velja za naše mladostnike, kajti kdo zna brati, je njegov ves svet … Hvala osebju Knjižnice Domžale in vsem mentorjem, ki so nesebično, srčno in iskreno poustvarjali bralne urice v Knjižnici Domžale. Letošnje leto je naše posebno leto. Praznujemo namreč 50 let obstoja in smo tretje najstarejše društvo v Sloveniji …«

Dr. Tatjana Novak je podelila veliko priznanje Knjižnici Domžale, ki ga je prevzela mag. Barbara Zupanc Oberwalder. Nato pa je podelila še zahvale, ki so jih prejeli mentorji: Vilma Novak, Jurček Nowakk, Eva Plaznik in Simona Glavan.

Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak je lepo vse pozdravila ter se zahvalila vsem, ki se z neizmerljivo dobroto razdajajo za člane Sožitja, čestitala pa je tudi ob letošnjem jubileju, 50. letnici društva.

V nadaljevanju so nam udeleženci bralne značke prebrali še povest o zelenem kužeku. Sledila je podelitev priznanj in šopkov udeležencem, ki so zaključili letošnjo bralno značko, nadaljevalo pa se je v preddverju z sokovi in pecivom.

Več foto utrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi